Sabor sutra o izmjenama zakona o zemljišnim knjigama te o izmjenama Zakona o prostornom uređenju

Hrvatski će sabor u sutrašnjem nastavku osme sjednice razmotriti Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama, kojim je Vlada predvidjela pojednostavljenje postupka upisa u zemljišne knjige, pogotovu u slučajevima kada je riječ o neprijepornim vlasničkim odnosima.

Vlada predlaže da rješenja o upisu u zemljišne knjige u tim slučajevima, umjesto sudaca, donose ovlašteni zemljišno-knjižni referenti, po uzoru na pravosudne referente u Njemačkoj i Austriji.

To bi, po mišljenju Vlade, trebalo rasteretiti suce općinskih sudova.

O upisu u pravosudne knjige, po Vladinu bi prijedlogu, odlučivali isključivo referenti koji su u dosadašnjem radu pokazali visoku razinu stručnosti i poznavanja zemljišno-knjižnih predmeta.

Građani bi, po predloženom, zahtjev za upis u zemljišne knjige podnosili na propisanim obrascima, umjesto da se, kao što je sada praksa, uz pomoć odvjetnika odlučuju za jednu od ponuđenih zakonskih mogućnosti.

Građanima će se ostaviti i rok od 30 dana nakon stupanja na snagu izmijenjenog Zakona da upotpune nepotpune zahtjeve za upis u zemljišne knjige.

Sabor bi sutra trebao razmotriti i izmjene Zakona o prostornom uređenju, po kojem općine koje nisu donijele prostorni plan ne bi smjele graditi u tzv. prostoru 1000 plus 300 metara. Riječ je o pojasu kopna u širini od 1000 metara od obalne crte i pojasu mora u širini od 300 metara od obalne crte.

Izmijenjeni su i rokovi za donošenje prostornog plana - u priobalju se moraju donijeti do kraja ove, a u ostalim dijelovima države do kraja iduće godine.

(Hina) xibob ymć

Pročitajte više