Sabor u listopadu o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu

RASPRAVA o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu naći će se na dnevnom redu saborske sjednice u listopadu, izvijestili su u ponedjeljak, nakon sjednice saborskog Odbora za vanjsku politiku, njegov predsjednik Zdravko Tomac i ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

U međuvremenu, kazao je Tomac, hrvatska će Vlada i diplomacija izvršiti pripremne radnje i prirediti dokumentaciju za takvu raspravu. Važnu ulogu u njoj imat će i predstojeća pripremna konferencija Europske komisije u Bruxellesu (22-24 rujna) na kojoj bi se trebali saznati jasni obrisi nove europske zajedničke ribarske politike, čije se prihvaćanje očekuje krajem godine u Veneciji.

Picula je na sjednici saborskog VP odbora, zatvorenoj za javnost, iznio političke aktivnosti hrvatske Vlade tijekom 2003. godine koji dokazuju da se hrvatska vanjska politička aktivno uključila u nastojanje EU da se kreira nova zajednička ribarska politika.

"Od samoga početka Hrvatska je nastojala kontaktirati sa svima zainteresiranima za tu problematiku. Još u lipnju na pripremnoj sjednici Europske komisije u Ateni najavili smo hrvatsku namjeru da proširi svoju jurisdikciju na Jadranu. Takva najava nije izazvala nikakve osobite komentare, a posebno ne političke kontroverze", rekao je Picula na konferenciji za tisak.

"Međutim, u posljednjih desetak dana svjedoci smo žučne i neprimjerene reakcije službene Ljubljane. Hrvatska će diplomacija nastojati ukloniti sve elemente izvanrednog stanja u odnosima Zagreba i Ljubljane i pokušati vratiti raspravu u normalne diplomatske okvire", kazao je Picula, a s njime se suglasio i Tomac, naglasivši da će Vlada imati svu potporu saborskog vanjskopolitičkog odbora u "normalizaciji odnosa sa Slovenijom".

Picula je kazao da je posebno "pogođen" stajalištem lansiranim iz Ljubljane da Hrvatska nekim jednostranim potezima u pitanje dovodi stabilnost u području. "To jednostavno nije točno. Hrvatska je posljednjih godina provođenjem dosljedne dobrosusjedske politike pridonijela stabilnosti jugoistočne Europe i time stekla međunarodnu afirmciju", rekao je Picula. Također je kao "proizvoljne" ocijenio tvrdnje da se Hrvatska na račun Slovenije dogovorila s Italijom o proglašenju gospodarskog pojasa. "Ništa s Italijom nismo dogovorili, a najmanje ne na račun trećega, naglasio je Picula.

Šef hrvatske diplomacije je kazao da su o hrvatskim nakanama o proširenju jurisdikcije na Jadranu informirani i Beograd, Podgorica, Sarajevo i Tirana, jednako kao i svi glavni gradovi EU, a i sam Bruxelles.

Tomac je na kraju tiskovne konferencije dodao da je hrvatska politika suglasna da su pitanja gospodarskog pojasa, ribarenja i ekologije na Jadranu razdvojeni od pitanja neriješene granice na moru. "Svima je jasno da ni Hrvatska niti Slovenija neće popustiti u svojim stajalištima o granici na moru", kazao je Tomac, dodavši još jednom da sporazum Drnovšek-Račan za Hrvatsku ne postoji. "Mi ćemo pokrenuti inicijativu da se to pitanje riješi međunarodnom arbitražom", rekao je Tomac.

Pročitajte više