Sabor: Vlada će lokalnoj samoupravi omogućiti zaduženje - 430 milijuna kuna

Konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju državnog proračuna Vlada će jedinicama lokalne samouprave omogućiti zaduženje za kapitalnu izgradnju, za što je odobreno 430 milijuna kuna, istaknuo je u saborskoj raspravi zamjenik ministra financija Damir Kuštrak.

Izmjene i dopune Zakona o izvršenju državnog proračuna donose se zbog usklađenja s novim zakonom o državnom proračunu, na što se i odnosi većina izmjena.

Izmjena koja se odnosi na jedinice lokalne samouprave, naglasio je Kuštrak, odnosi se na sve koji su Ministarstvu financija potkraj prošle ili u početku ove godine podnijeli zahtjev da im se odobri zaduženje, a da im otplate nisu veće od 20 posto prihoda.

"Ministarstvo je od jedinica lokalne samouprave zaprimilo zahtjeve za 412 milijuna kuna i svima može biti udovoljeno jer su predviđena odobrenja za 430 milijuna kuna", rekao je Kuštrak.

U saborskoj je raspravi Josip Leko (Klub SDP-a) naglasio da i te izmjene pokazuju da Vlada vodi aktivnu gospodarsku politiku, što učinkovito djeluje na industrijski rast, pad broja nezaposlenih, stabilan tečaj kune, smanjenje stope inflacije i proračunskog manjka.

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) istaknuo je da je prije rasprave o rebalansu proračuna i izmjenama zakona o njegovu izvršenju trebalo raspravljati o Vladinu Izvješću o izvršenju državnog proračuna, kako bi se dobio uvid u stanje državnih financija.

HDZ je ocijenio dobrim odluku Vlade da se jedinicama lokalne samouprave omogući zaduženje, ali, naglasio je, na svim razinama vlasti trebalo bi odrediti koliko se u odnosu na BDP mogu zadužiti država i državna poduzeća.

"Ove smo godine došli u situaciju da se zbog toga što se država zadužila, nisu mogle zadužiti jedinice lokalne samouprave", rekao je Šuker.

Jozo Radoš je u ime Kluba Libre istaknuo da je stajalište te stranke o tim izmjenama kao i prijedlogu rebalansa proračuna izrazito negativno.

Željko Glavan (Klub HSLS) smatra da Vlada uoči izbora samo "uštimava državni proračun".

Sabor će o rebalansu proračuna i izmjenama Zakona o izvršenju državnog proračuna glasovati sutra.

(Hina) daju dd

Pročitajte više