Sabor: Vladajući za, oporba ne podržava predloženi zakon o elektroničkim medijima

VLADIN Konačni prijedlog zakona o elektroničkim medijima, naišao je u današnjoj saborskoj raspravi na podršku klubova zastupnika vladajuće koalicije, ali i na žestoku kritiku oporbenih klubova koji su ga zbog niza primjedbi odbili podržati, a izrazili su i sumnju da se zakon donosi samo zbog privatizacije trećeg programa Hrvatske televizije.

Zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin istaknula je da se najvažnije promjene u zakonskom tekstu, u odnosu na prvotni prijedlog zakona, odnose na Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, čijim će se novcem zapošljavati visokoobrazovani stručni kadrovi u elektroničkim medijima na lokalnoj i regionalnoj razini, ali se neće poticati proizvodnja zabavnog programa.

Vijeće za elektroničke medije postaje samostalna i neovisna pravna osoba, koje čini sedam članova, a svoju dužnost obavljat će profesionalno.

Klub SDP-a podržao je predloženi zakon, a u ime Kluba Mirjana Didović istaknula je da se predloženim zakonom prvi put uvode odredbe o regulaciji vlasništva u smislu ograničenja koncentracije u području medija, prema kojima se ne dopušta da vlasnik elektroničkog medija ima koncesiju na državnoj ili lokalnoj razini iznad određenog postotka, a da ima udio i u dnevnim novinama i obratno.

SDP smatra da treba spriječiti stvaranje monopola u medijima i u tržišnom i u političkom smislu, jer su slobodni mediji sastavni dio demokracije, dodala je.

Dorica Nikolić (Klub HSLS) najavila je da HSLS neće podržati predloženi zakon, kojeg je nazvala "zakonom za olovna vremena", optuživši koalicijsku vlast da ga donosi zbog kontrole nad vlasnicima medija.

Nikolić je istaknula da predloženi zakon ne sprječava stvaranje monopola, koji u medije, kako je rekla, može ući i preko telefonije, a ne samo preko nakladnika.

Damir Kajin (Klub IDS) istaknuo je da ne misli da se ovim zakonom vraćaju "olovna vremena", ali da je zakon loš i da bi trebao ići u treće čitanje.

Svi mediji su, po mišljenju IDS-a, trebali biti obuhvaćeni jednim zakonom, ali je najveći nedostatak predloženog zakona, rekao je Kajin, to što se donosi na brzinu, u jeku izdavanja koncesije za treći program Hrvatske televizije.

"Jasno je da onaj koji preuzme treću televizijsku mrežu, a znamo koje su to kompanije u Hrvatskoj, da će ti na neki način preuzeti i vlast u Republici Hrvatskoj", rekao je Kajin.

Dodao je da se Deutsche Telekom, preko Hrvatskog telekoma, uključuje u tu koncesiju.

"Usudio bih se reći da ponuda Tvornice duhana Rovinj, Hrvatskog telekoma i News corporationa Roberta Murdocka, preko tvrtke Rovita upravo formira tu privilegiranu poziciju. I gotovo da se i zakon piše da bi ta grupacija preuzela treću televizijsku mrežu", rekao je Kajin.

Luka Roić (Klub HSS) istaknuo je da HSS podržava predloženi zakon, jer se zalaže za transparentnost vlasništva i deklarirane uredničke orijentacije, ali da ograničenje koncentracije vlasništva nije u predloženom zakonu najsretnije riješeno.

Oporbenim klubovima tako se pridružio i HSS u zahtjevu da se u stvaranju monopola u medijima, osim nakladnicima, zabrana postavi i operateru telekomunikacijskih usluga.

Jadranka Kosor (Klub HDZ) naglasila je da će kod glasovanja HDZ ostati suzdržan, te da smatra da nije dobro da se raspravlja o ovom zakonu prije nego se donio zakon o medijima, te da zakon o elektroničkim medijima svakako ne bi trebao stupiti na snagu prije donošenja zakona o medijima.

Kosor se također priklonila nagađanjima da se predloženi zakon tako brzo donosi zbog "utrke za treću mrežu Hrvatske televizije".

Klub HSP/HKDU također je uputio niz kritika na predloženi zakon, te će kod glasovanja ostati suzdržani.

(Hina) daju/ibob sšh

Pročitajte više