Sabor: Završeno ovotjedno zasjedanje

HRVATSKI sabor, na samom kraju ovotjednog zasjedanja, razmotrio je prijedlog Hrvatskog zavoda za statistiku o nomenklaturi prostornih jedinica za statistiku, koji bi do kraja godine trebao omogućiti povlačenje novca iz razvojnih fondova EU-a.

Nekoliko je zastupnika u kratkoj raspravi upozorilo da bi predložena podjela Hrvatske na statističke jedinice - regije, mogla imati negativne političke posljedice, bude li služila kao uvod u administrativnu regionalizaciju Hrvatske.

Smatraju da predložena podjela ne uzima u obzir kulturne, povijesne i gospodarske specifičnosti pojedinih krajeva, pa su se tako u istoj regiji našle Istra, Rijeka i Lika, a Pag je, primjerice, podijeljen na dva dijela.

Dario Vukić (HDZ) smatra da bi se Hrvatska, kod podjele, trebala oslanjati na europska iskustva. Upozorio je da nije izrađena studija o očekivanom razvoju, na temelju koje bi se s vremenom trebao mijenjati pristup pojedinim regijama.

Romano Meštrović (SDP) zauzeo se za podjelu Hrvatske na četiri regije - jadransku, panonsku, gorsku i sjevernu Hrvatsku te Zagreb, kao posebnu prostornu jedinicu.

"Predložena podjela neodoljivo podsjeća na Vijeće općina, s kojim smo imali neugodna iskustva", kazao je Meštrović.

S predloženom podjelom složio se Marijan Maršić (HSS), ocjenjujući da je regionalizacija Hrvatske pitanje o kojem će Sabor morati šire raspravljati.



Pročitajte više