Saborska oporba optužuje: Vlada je falsificirala proračun

SKANDAL, prijevara, falsifikat, tek su neki od pridjeva kojima je saborska oporba danas nazvala Vladin prijedlog obračuna državnog proračuna za 2004.

Najoštrija je bila Ingrid Antičević-Marinović (SDP) koja je, citirajući Kazneni zakon u dijelu koji se odnosi na lažnu izradu dokumenata, ustvrdila da bi blagajnik poljoprivredne zadruge u Šopotu kod Benkovca, da je napravio tako nešto, bio priveden.

Vlada je tim aktom izgubila svaki kompas, ustvrdila je SDP-ova zastupnica, tražeći njegovo povlačenje dok je, kaže, vrijeme.

Državna tajnica Ministarstva financija Martina Dalić odlučno je odbacila optužbe o falsificiranju, šokirana što je takva ocjena više puta ponovljena u raspravi.

Možda ćete više biti šokirani kad o ovome bude raspravljalo Državno odvjetništvo, ne Sabor, uzvratila je Antičević-Marinović.

Oporba, naime, ustrajava na tvrdnji da je obračun proračuna bitno različit od proračuna koji je Sabor donio, te proziva Vladu da je u prosincu 2004. tehničkim rebalansom povećala proračun mimo Sabora.

Skriveno je pet milijardi kuna neplaćenih obveza, nije prikazana milijarda kuna neplaćenih računa u HŽ-u, gotovo 3,5 milijarde u zdravstvu, računi u cestogradnji, kaže Slavko Linić (SDP).

To je falsificirani proračun, nije proračun koji je donio Sabor, već tehnički rebalans koji je u prosincu donijela Vlada, tvrdi Jozo Radoš (HNS/PGS), potkrepljujući to podatkom da je svaka stavka izvršena gotovo u punom iznosu što je, uvjeren je, nemoguće.

Vladu je oporba optužila i da nije provela nikakve reforme pa je time ugrozila temeljne ciljeve gospodarskog razvoja, ali i kvalitetu pregovora s Europskom unijom.

Posebno ju smeta što u sabornici nije bilo ni premijera, ni ministra financija, a bez odjeka je prošlo objašnjenje da su odsutni zbog zajedničke sjednice hrvatske i slovenske Vlade na Brijunima.

HDZ-ovci uzvraćaju da je Vlada lani vodila uspješnu fiskalnu politiku i ostvarila ciljeve, da je zabilježen rast gospodarskih aktivnosti, smanjen deficit i znatno usporen rast vanjskog duga.

Lani je, podsjeća Šime Prtenjača (HDZ), po prvi put zabilježen rast izvoza roba i usluga, a izvoz je rastao brže od uvoza.

I Dalić demantira tvrdnje da je 2004. izgubljena godina, ističe da je lani, prvi put nakon sedam godina, Hrvatskoj poboljšan kreditni rejting, da se investira i grade ceste.

Opetuje da su proračun i deficit obračunati po istoj metodi koja se primjenjivala i za 2003., da je obračunsko načelo dogovoreno u lipnju 2003. s MMF-om, a rezultat toga je deficit od 6,3 posto BDP-a za 2003., odnosno 4,9 posto BDP-a za 2004. za opću državu.

Pročitajte više