Saborski klubovi podržali izvješće državne revizije za 2002.

SVI ZASTUPNIČKI klubovi u Hrvatskom saboru podržali su danas Izvješće o reviziji trošenja državnog proračuna u 2002., upozoravajući na brojne uočene nepravilnosti, te na nepostojanje zakonskih mogućnosti da bi krivci za propuste i odgovarali.

Oporbeni klubovi upozorili su na, kako kažu, politički motivirane smjene u izvršnoj vlasti, koje će ovogodišnji proračun, po izračunu HSS-ovca Željka Peceka, koštati oko milijun kuna za dužnosničke naknade.

Tvrdnju da Vlada smjenjuje stručni kadar, SDP-ovac Nenad Stazić argumentirao je smjenom ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Sanje Crnković-Pozaić, unatoč činjenici da je taj zavod jedan od ukupno četiri proračunska korisnika u kojima revizija nije pronašla nepravilnosti.

Nakon što ga je nekoliko puta upozoravao da skreće s teme, predsjednik Sabora Vladimir Šeks Staziću je oduzeo riječ, na što je Stazić najavio da će zatražiti očitovanje Odbora za Poslovnik.

Damir Kajin (IDS) smatra da je udio javne potrošnje u BDP-u (oko 60 posto) prevelik i da ga gospodarstvo ne može pratiti.

Upozorio je i da će ova proračunska godina donijeti višestruko veće troškove Ureda za suradnju s Haškim sudom, jer je već 2002., koju Kajin opisuje kao "mirnu hašku godinu", Ured potrošio 12,2 milijuna kuna, za 2,5 milijuna više nego što je planirano.

Katarina Fuček (HDZ) upozorila je na prekomjerno planiranje proračunskih izdataka, plaćanje iz proračunske zalihe onoga što tu ne spada, pozajmice bez ugovora i kamata, te na državna jamstva za sanaciju neuspješnih tvrtki.

Slavko Linić (SDP) ocijenio je pak da je uzrok nejasnoća oko trošenja proračunskog novca u nedovoljno educiranom kadru za unutarnji nadzor.

Tonči Tadić (HSP) upozorio je na nejasno trošenje novca kroz izvanproračunske fondove, te na loš odnos države prema Uredu za reviziju, koji ima sve manje zaposlenih.

Posebno se osvrnuo na izvješće o poslovanju Državne agencije za sanaciju banaka (DAB), koja, po Tadiću, ne treba ni postojati, s obzirom da je više od 90 posto hrvatskih banaka u stranom vlasništvu.

"Da se u bilo kojoj firmi dogode nepravilnosti kakve je revizija pronašla u DAB-u, direktor bi bio smijenjen", ocijenio je Tadić, upozoravajući na nejasnu metodologiju privatizacije, zbog koje se odluke o prodaji poduzeća u državnom vlasništvu donose "uz kavu, u HFP-u i DAB".

Pročitajte više