Saborski odbor nezadovoljan Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji

U SURADNJI s predstavnicima Ministarstva pravosuđa i nevladinih udruga saborski Odbor za ravnopravnost spolova sastavit će amandmane na konačni prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u obitelji ili od predsjednika Hrvatskog sabora zatražiti odgodu glasovanja dok amandmani, kojima se zakon nastoji poboljšati, ne budu gotovi.

To je na današnjoj sjednici Odbora predložila predsjednica Odbora Milanka Opačić (SDP) zbog brojnih primjedaba članova Odbora i predstavnika nevladinih udruga na taj zakonski prijedlog.

Član Odbora Zlatko Canjuga (HND) naglasio je da nema stvarne političke volje za takav zakon te da je zakon rađen konformistički, za utjecajne ljude, s nakanom, rekao je, da nasilnici u obitelji izbjegnu teže kazne.

Temeljni prigovor ostalih članova Odbora bio je da zakon poglavito štiti obitelj, a ne žrtvu te da se nasilje u obitelji i dalje smatra prekršajem, s najviše 60 dana zatvora za tjelesnu ozljedu, dok se ozljede u nekim drugim okolnostima smatraju kažnjivim djelima i strože se kažnjavaju.

"Kad bismo donijeli takav zakon, ne bismo se maknuli s mjesta", rekao je član Odbora Petar Žitnik (HSS). Dodao je da je u predloženu zakonu novčano kažnjavanje besmisleno, jer, kako je rekao, ako je nasilnik siromašan, opet žrtva žena koja će ostati bez novca kojim treba prehraniti djecu. "Ako je posrijedi bogat nasilnik, za nj vrijedi - plati kaznu, pa dalje mlati ženu", rekao je Žitnik.

Predsjednici Odbora je rekao kako ne vjeruje da se predloženi zakon u 48 sati može poboljšati amandmanima, jer je riječ o bitnim izmjenama.

Predstavnici nevladinih udruga, primjerice, traže da se nasilje u obitelji smatra kažnjivim, a ne prekršajnim činom.

Odbor je podupro izmjene obiteljskog zakona, a završio je i raspravu konačnom prijedlogu zakona o ravnopravnosti spolova te će predložiti amandman da se vrati institut pravobranitelja za ravnopravnost spolova.

Poduprt je i konačni prijedlog zakona o istospolnim zajednicama, a predstavnik nevladine udruge "Iskorak" Dorino Manzin na sjednici Odbra ocijenio je predloženi zakon civilizacijskim iskorakom. Dodao je da će istospolne zajednice u budućnosti tražiti da im se (umjesto braka) zakonom omogući registrirano partnerstvo.

Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo podupro je danas konačni prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a o ostalim zakonskim prijedlozima nije raspravljao zbog odsutnosti predlagača.

Pročitajte više