Saborsko povjerenstvo zaključilo istragu: Procesuirati glasnike, a ne Rončevića!

"TREBA procesuirati sve one koji su iznosili u javnost lažne optužbe oko nabave kamiona za MORH. Oni su svojim izjavama nanijeli štetu ugledu Republike Hrvatske u Europi", jedan je od zaključaka na sjednici istražnog saborskog povjerenstva koja je ispitala nabavku vojnih kamiona za MORH prije pet godina.

Krnje povjerenstvo

Nenad Stazić, predsjednik povjerenstva danas nije bio nazočan kod izvođenja zaključka kao ni itko od oporbenih političara. Među onima koji su danas zaključili kako je bivši ministar obrane Berislav Rončević, "čist kao suza" kada je u pitanju izravna pogodba s tvrtkom Eurokamioni kojima je preplaćeno najmanje 14 milijuna kuna, bili su samo članovi HDZ-a i HSS-a!

"Berislav Rončević potpisujući Ugovor o nabavi 39 vojnih kamiona nije oštetio državni proračun niti su utvrđene u cijelom postupku nabave utvrđene nezakonite radnje postupci i događaji", također je dio zaključaka "krnjeg" Povjerenstva, a ruku za takav zaključak digli su Krunoslav Markovinović, Krešimir Čosić, Emil Tomljanović, Andrija Hebrang i Stanko Grčić.

Svi optužuju, oni ne čuju

Podsjetimo, Državna revizija utvrdila je kako je Ministarstvo obrane (MORH) u izravnoj pogodbi s tvrtkom Eurokamioni, 39 kupljenih kamiona preplatilo pet i pol milijuna kuna. Revizija je u spomenutom nalazu, koji je bio nepovoljan po Rončevića, istaknula da je Rončević bez obrazloženja odredio da se nabavka kamiona izvrši putem izravne pogodbe s tvrtkom Eurokamioni, "koja je ponudila najbolje uvjete nabave". Policija je pak utvrdila da je Berislav Rončević, bivši ministar obrane u aferi kamioni, počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora.

Državno odvjetništvo oglasilo se svojedobno priopćenjem u kojem stoji kako su zatražili da policija nastavi kriminalističku obradu jer vjeruju da je Državna revizija nešto zataškala. Naime, Državna revizija u svom izvješću iz 2005. godine nije uopće spominjala kamione koji su kupljeni godinu dana ranije. Izvješće od ureda Šime Krasić su DORH i USKOK dobili tek 2007. godine, nakon što su ga sami zatražili, navodi se u priopćenju sredinom travnja.

Hebrang na braniku Rončevića

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izričito je tražio da se aferom kamioni pozabavi Kriminalistička policija i Državno odvjetništvo, tvrdeći više puta kako Rončević - laže.

Saborski zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je kako je Glavni stožer (GS) bio je suglasan samo s dvije ponude i to one Eurolinea i Eurokamiona, a ostale je ponude odbacio te da Rončević zapravo nije imao izbora. Nakon te "obrane" Rončevića bilo je jasno kako će Saborsko povjerenstvo danas donijeti jedini mogući zaključak. "Rončević je nevin".

"Trebali smo ispitati Hebranga!"

"Andrija Hebrang i premijer Ivo Sanader sigurno su znali i sigurno su i odobrili proračunska sredstva kako bi se platili kamioni. Prema tome, Hebrang je trebao biti predmetom interesa saborskog istražnog povjerenstva, a ne član", rekao je danas na konferenciji za novinare prvi čovjek Saborsko imunitetnog povjerenstva Nenad Stazić koji je danas objasnio zašto nije bio nazočan na sjednici koja je donijela zaključke.

Odmah na početku Stazić je dao do znanja kako sama sjednica nema legitimnost jer je nije sazvao predsjednik povjerenstva.

Sjednica povjerenstva nije legalna

"To je bilo privatno okupljanje građana na kojem je Rončević proglašen nevin", rekao je Stazić dodajući kako se s predstavnicima HDZ-a nikako nije mogao dogovoriti o datumu sljedeće sjednice. Unatoč tome, Stazić je govoreći o Rončevićevoj ulozi u aferi kamioni rekao i kako je policija vrlo traljavo ispitivala sve navode vezane za istragu oko nabavke kamiona za MORH, a možebitni razlog tome je što su mogli i trebali doći do potpredsjednika Vlade.

"Pa Hebrang je tada bio potpredsjednik Vlade i kao takav bio je šef ministru Rončević. Kada sam to otkrio, odjednom je postao vrlo nervozan", zaključio je Stazić.

I.Ć.
Foto: Goran Mehkek/ Damjan Tadić (Cropix)

Pročitajte više