SAD bi mogao izmijeniti rezoluciju kako bi dobio glasove

SUOČENI sa snažnim protivljenjem većine članica Vijeća sigurnosti novoj rezoluciji koja odobrava rat protiv Iraka Sjedinjene Države i Velika Britanija u utorak pokušavaju pridobiti potporu za izmijenjenu rezoluciju koja bi bila lakše prihvaćena.

Sjedinjene Države i Velika Britanija se nadaju da bi predložene izmjene rezolucije, koja kaže da je Irak propustio posljednju šansu da se razoruža i daje mu rok do 17. ožujka da ispuni zahtjeve Ujedinjenih naroda, mogle osigurati potrebnih devet glasova u Vijeću sigurnosti. Nove izmjene rezolucije uključuju produljenje roka od 17. ožujka kao i postavljanje određenih zadaća koje bi testirale stvarnu spremnost Iraka da se razoruža.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher kazao je u ponedjeljak kako se u cjelodnevnom lobiranju američkih dužnosnika i konzultacijama u Ujedinjenim narodima razgovara o jeziku rezolucije.

Glasovanje u Vijeću sigurnosti o američko-britansko-španjolskom nacrtu rezolucije bilo je predviđeno za utorak, ali je pomaknuto za kasnije ovoga tjedna dok se nastavljaju konzultacije o tekstu dokumenta. Sjedinjene Države ustraju na tome da se glasovanje obavi ovoga tjedna.

Unatoč izmjenama rezolucija u svakom slučaju izgleda osuđena na neuspjeh jer Francuska i Rusija prijete vetom pri glasovanju.

Britanski premijer Tony Blair upozorio je u utorak da podjele među članicama Vijeća sigurnosti oko Iraka mogu biti opasne te da idu u korist iračkog predsjednika Sadama Huseina.

"Ako ljudi kažu da će upotrijebiti veto u svakom slučaju, to je poruka Sadamu da se izvukao", rekao je Blair.

On je rekao kako jaz između Sjedinjenih Država i Europe može štetiti međunarodnim odnosima i pozvao članice Vijeća, posebice Rusiju i Francusku da pokušaju usuglasiti stajališta.

Neki diplomati u Ujedinjenim narodima smatraju da su Sjedinjene Države spremne produljiti rok od 17. ožujka i za mjesec dana. Američki dužnosnici kažu kako bi mogli prihvatiti postavljanje određenih zadaća Iraku i prihvatiti kratku odgodu. Produljenje roka bi moglo biti nekoliko dana ili tjedan, ali ne mjesec.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je u utorak novinarima kako mjesec dana produljenja ne dolazi u obzir.

Nekoliko od šest neodlučnih zemalja članica Vijeća sigurnosti, Gvineja, Angola, Kamerun, Meksiko, Čile i Pakistan, čije glasove nastoje pridobiti kako zagovornici tako i protivnici vojne akcije u Iraku, traže postavljanje određenih zadaća Iraku i ne protive se postavljanju roka za njihovo ispunjenje.

Sjedinjene Države već su nagomilale oko 250.000 vojnika u regiji oko Iraka i izrazile spremnost da razoružaju Irak i zbace Sadama Huseina s potporom Ujedinjenih naroda ili bez nje.



(Hina) sl rb

Pročitajte više