SAD brani zapreke u obnovi protivnicima iračkog rata

BIJELA kuća je u srijedu, braneći odluku Pentagona o zabrani sudjelovanja zemljama protivnicima rata u Iraku u ugovorima o obnovi zemlje, rekla da je to potpuno na mjestu.

"Mislim da je na mjestu i razborito očekivati da najbolji ugovori za obnovu koje financiraju američki porezni obveznici odu iračkom narodu i onim zemljama koje rade sa Sjedinjenim Državama na teškoj zadaći pomaganja u izgradnji slobodnog, demokratskog i naprednog Iraka", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Pentagon priječi tvrtkama iz zemalja koje su se protivile američkom napadu na Irak da sudjeluju u natjecanju za ugovore za obnovu zemlje koji se financiraju iz 18,6 milijardi dolara što su ih prošlog mjeseca Sjedinjene Države odredile za pomoć Iraku.

Zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz je u petak, u uputi, odredio da se za te poslove mogu natjecati samo tvrtke iz SAD-a, Iraka, američkih koalicijskih partnera i zemalja koje su poslale svoje vojnike u Irak. Odluka se opravdava zaštitom američkih sigurnosnih interesa i trebala bi, prema Wolfowitzu, potaknuti druge zemlje da se pridruže američkoj koaliciji u Iraku.

Odlukom, koja predstavlja do sada najtežu odmazdu Bushove administracije američkim saveznicima koji su se protivili ratu u Iraku, su obuhvaćene zemlje poput Francuske, Njemačke, Kanade kao i Rusija.

Odluka ne brani tvrtkama iz zemalja koje nisu podržale Amerikance u Iraku da sudjeluju kao podugovarači.

McClellan je rekao kako se odluka odnosi samo na 18,6 milijardi koje je SAD predvidio za obnovu Iraka, a da se za ugovore iz 13 milijardi dolara međunarodne pomoći nedavno obećanih na donatorskoj konferenciji u Madridu mogu natjecati i drugi.

McClellan je kazao kako druge zemlje koje bi željele dio ugovora iz američkih 18,6 milijardi dolara to mogu postići sudjelujući vojno u Iraku.

"Sjedinjene Države i njihovi koalicijski partneri, kao i drugi koji ovdje daju svoje vojne snage, kao i irački narod, su oni koji pomažu i žrtvuju se da bi izgradili slobodnu i naprednu zemlju za irački narod, i mislim da je potpuno na mjestu da ti dolari američkih poreznih obveznika odu onima koje sam upravo spomenuo", rekao je.

McClellan je kazao kako je predsjednik Bush upoznat s odlukom koju je Pentagon objavio u utorak i da je "u cijelosti podržava".

Sredstvima SAD-a trebala bi se obnoviti iračka infrastruktura, elektrane, naftna industrija te opremiti i obučiti iračka vojska.

Nekoliko američkih saveznika oštro je kritiziralo najnoviju odluku.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer ju je nazvao neprihvatljivom i najavio razgovor o tome sa SAD-om.

Kanadski zamjenik premijera John Manley je rekao kako će odluka otežati Kanadi da i dalje daje novac za obnovu Iraka.

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Herve Ladsous je kazao kako Francuska razmatra je li američka odluka u skladu s međunanrodnim pravom.

Pročitajte više