SAD će tražiti da saveznici priznaju da se Irak opire UN-u

SJEDINJENE DRŽAVE bi mogle sljedećeg tjedna od Francuske i Njemačke i drugih zemalja skeptičnih prema vojnoj akciji u Iraku zatražiti da se javno suglase da Irak ne poštuje zahtjeve Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda, piše  The New York Times.

Američki dužnosnici su rekli da raspravljaju o tome treba li zatražiti drugu rezoluciju Ujedinjenih Naroda koja odobrava vojnu akciju protiv Iraka, a u najmanju ruku će inzistirati da zemlje koje se protive američkom stajalištu priznaju da Irak ne poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti o njegovom oružju za masovno uništavanje, piše list.

Dužnosnici američke administracije su kazali kako se njihova strategija temelji na uvjerenju da možda uopće neće biti pronađen jasan dokaz da Irak posjeduje oružje masovnog uništenja. Zato se cijeli dokazni postupak mora usmjeriti negativno: da Irak nije uspio pobiti tvrdnje Sjedinjenih Država i ostalih o njegovom oružju. Sjedinjene Države tvrde, bez da nude dokaze, da Irak osujećuje napore inspektora krijući svoje oružje.

Namjera je Sjedinjenih Država da navedu Francusku i Njemačku da odgovore pozitivno na očiglednu činjenicu da Irak ne poštuje rezolucije UN-a i da tada objasne zašto ne postupe prema tome, piše The New York Times. Francuski dužnosnici su ranije već izjavljivali kako Irak ima oružje i da nije postupio prema rezolucijama.

Namjera je administracije predsjednik Busha također da osigura potporu drugih zemalja u Europi, kad već ne može Njemačku i Francusku, i već ističu da ne dolazi samo od Britanije nego i od Italije, Španjolske, Poljske i drugih.

Pročitajte više