SAD DAJE SJEVERNOJ KOREJI DODATNU POMOĆ U HRANI

Sjedinjene Države da ti će dodatnu pomoć u hrani Sjevernoj Koreji jer su dužnosnici Ujedinjenih naroda priopćili da postoji manje prepreka u otkrivanju kako se ta pomoć distribuira, priopćio je u srijedu State Department.

SAD će Koreji dati dodatnih 60 tisuća metričkih tona poljoprivrednih proizvoda kroz UN-ov program za hranu, rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Obećanje dodatne pomoći stiglo je nakon što su se početkom ovoga tjedna u Pekingu sastali kineski i američki dužnosnici i razgovarali o tome kako ostvariti napredak u pregovorima o sjevernokorejskom nukelarnom programu.

Obećana pomoć nije povezana s tim pregovorima, rekla je glasnogovornica State Departmenta Brenda Greenberg.

"Nećemo dati pomoć Sjevernoj Koreji da bismo je tako privukli u pregovore", rekla je Greenberg.

Direktor Svjetskoga programa za hranu James Morris prošli je tjedan zatražio hitno slanje pomoći u hrani vrijedne 171 milijun dolara.

Osim toga, Morris je rekao da da ima sve manje prepreka u otkrivanju kako se ta pojmoć distribuira. Među osalim, omogućen je "pristup u još jednu oblast, povećan je prosječni broj kontrolnih podposjeta na mjesec, a dobivaju se i službeni i neslužbeni podaci o plaćama i cijenama", rekao je Boucher.

Pročitajte više