SAD ima rekordan deficit od 413 milijardi dolara

AMERIČKI proračunski deficit popeo se na rekordnih 413 milijardi dolara u 2004. godini, objavilo je u četvrtak ministarstvo financija.

Mada je to najveći deficit u američkoj povijesti, on je znatno manji od ranijih predviđanja Bijele kuće koja je početkom godine očekivala minus od 521 milijardu dolara.

Predviđanja su tijekom godine smanjivana zahvaljujući povećanju prihoda i smanjenju potrošnje.

Ministar financija John Snow je kazao kako poboljšanje proračuna pokazuje da ekonomska politika predsjednika Georgea W. Busha funkcionira. On je rekao da Bushovo smanjenje poreza daje rezultate i da proračunski trendovi pokazuju da će Bush uspjeti prepoloviti deficit tijekom pet godina kako je i obećao.

Kritičari iz redova američkih demokrata, međutim, napominju da je sam Bush 2001. predviđao proračunski višak od 5,6 bilijuna dolara tijekom 10 godina i da se to preokrenulo u deficit koji se projicira na 2,3 bilijuna dolara.

Proračunski deficit postao je jedno od predizbornih pitanja utrke između Busha i demokrata Johna Kerryja koji Bushovu administraciju naziva financijski neodgovornom.

Bush uzvraća kako su njegova smanjenja poreza ključna za oživljavanje američkog gospodarstva i upozorava da Kerryjeva predizborna obećanja poput jačanja zdravstvene skrbi Amerikanaca mogu izazvati eksploziju državne potrošnje i duga.

Stručnjaci smatraju da je važno to što proračunski deficit iznosi oko 3,6 posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a i da ga zemlja može podnijeti.

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile i vanjskotrgovinski deficit za kolovoz od 54 milijarde dolara, drugi po veličini u američkoj povijesti.

Ministarstvo trgovine je priopćilo da je deficit u kolovozu porastao za 3,5 milijarde dolara u odnosu na srpanj, ali da je nešto manji od rekordnog deficita od 55 milijardi dolara zabilježenog u lipnju.

Rast vanjskotrgovinskog manjka ministarstvo je dijelom pripisalo visokim cijenama nafte. Sa zemljama izvoznicama nafte OPEC-a SAD je zabilježio rast manjka sa 6 milijardi dolara u srpnju na 7 milijardi dolara u kolovozu.

Najveći manjak s jednom državom SAD bilježi s Kinom, čak 15,4 milijarde dolara.


Pročitajte više