SAD imenovao novog iračkog časnika zapovjednikom brigade Falluja

SJEDINJENE DRŽAVE imenovale su bivšeg visokog časnika iračkih oružanih snaga Mohameda Latifa na mjesto zapovjednika iračkih vojnih snaga u gradu Falluji, izvijestili su ponedjeljak američki vojni izvori.

Latif bi trebao zapovijedati Brigadom Falluja. Prvi bataljun brigade pod zapovjedništvom je generala Jasima Mohameda Saleha.

Američki marinci, koji su drže položaje oko Falluje, prihvatili su Salehov prijedlog prema kojemu bi irački general, na čelu nekoliko stotina bivših iračkih vojnika trebao pokušati uvesti red u taj sunitski muslimanski grad. Mnogi su Iračani ljutiti na lokalne vojne dužnosnike zbog imenovanja Saleha na spomenutu funkciju, budući je on za vrijeme Sadamova režima obnašao dužnost jednog od generala zloglasne Republikanske garde "zaslužne" za gušenje šijitske pobune 1991.

Visoki američki vojni dužnosnici u Bagdadu i u Washingtonu distancirali su se od odluke dužnosnika u Iraku da se na mjesto zapovjednika 1. bataljuna brigade Falluja imenuje Saleh.

O Mohamedu Latifu postoje dvojake informacije. Prema prvima je riječ o bivšem dužnosniku tajne službe koji je za vrijeme Sadamova režima neko vrijeme proveo u Engleskoj, a drugi izvori navode kako je Latif pao u Sadamovu nemilost zbog čega je najprije zatvoren, a zatim protjeran iz zemlje.

Prema sadašnjim saznanjima američke vojske Saleh će i dalje ostati na čelu prvog bataljuna brigade Falluja.

Pročitajte više