SAD ISPROBAVA NOVE TEHNOLOGIJE ZAŠTITE PROMETA OD TERORIZMA

Sjedinjene Države su u utorak započele testiranje novih sigurnosnih mjera protiv terorista u zračnim lukama i na željeznici.

Uprava za sigurnost prometa objavila je kako će u osam zračnih luka u SAD-u uvesti probni program kako bi spriječila da teroristi uđu u zaštićena područja koristeći odore ili osobne dokumente osoblja zračnih prijevoznika.

Pri tome će se koristiti video nadzor, otiske prstiju i skeniranje oka kako bi osigurale da pristup područjima pod nadzorom imaju samo ovlaštene osobe, a ne potencijalni teroristi.

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti strahuje da bi teroristi mogli ukrasti odore ili osobne kartice uposlenika u zračnim lukama i zračnim prijevoznicima kako bi pokušali oteti zrakoplov.

Na željezničkoj postaji New Carrollton u blizini Washingtona započeo je drugi probni program u kojem će putnici morati proći kroz aparate za otkrivanje eksploziva, a njihova prtljaga kroz aparate kakvi se koriste u zračnim lukama.

Ministarstvo domovinske sigurnosti najavilo je ovaj program u ožujku odmah nakon terorističkog bombaškog napada na vlakove u Madridu u kojem je poginuo 191 putnik.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više