SAD IZGUBILE BITKU OKO POTPORE SVJETSKE JAVNOSTI - NITKO NE ŽELI RAT

Istraživanja javnog mnijenja diljem svijeta pokazala su da se gotovo cijeli svijet protivi ratu protiv Iraka, jer ne vidi razloga za njega, uključujući i SAD gdje se sve izrazitije osjeća kopnjenje potpore politici predsjednika Georgea Busha.

Rijetko je koji rat već u najavama bio tako omrznut, a vlade bile tako malo uvjerene u njegovu nužnost - osim, jasno, američke i njezinog najvjernijeg saveznika, britanskog premijera Tonyja Blaira te arhetipskog iračkog neprijatelja Izraela.

Ankete u mnogim zemljama pokazuju gotovo potpun Bushev neuspjeh u uvjeravanju svijeta u neizbježnost rata protiv Bagdada. U Skandinaviji, osobito Norveškoj i Danskoj ´ne´ ratu bez odobrenja UN izrazilo je 90 posto stanovništva, u Austriji čak i nešto više, u Italiji 83 posto. U Nizozemskoj jednostranu američku akciju opravdava tek 3 posto građana, u Španjolskoj 6,6 posto. Stanovnici zemalja čiji su politički čelnici dosad najjasnije izrazili neslaganje s Amerikancima - Francuske i Njemačke - također pokazuju iznimno protivljenje oružanom svrgavanju režima Sadama Huseina, Francuzi 76 posto, Nijemci 71 i to bez obzira na možebitnu rezoluciju Vijeća sigurnosti.

Čak i u Velikoj Britaniji potpora ratu dramatično pada, pa je posljednja anketa zabilježila najmanji postotak dosad - 30 posto, s tim što vojnu akciju bez odobrenja UN podržava tek jedan od deset Britanaca.

Tako oprečna stajališta Europljana i njihovih prekooceanskih saveznika rezultirala su raspravom koja svakim danom postaje sve žučnija pa se javlja i bojazan da dvije strane ne prijeđu granicu poslije koje bi bilo teško postići ikakav kompromis.

Svoju zabrinutost zbog sve užarenije atmosfere između Europe i SAD u subotu je u Davosu, gdje se održava Svjetski gospodarski forum, izrazio i Andreas Papandreu, ministar vanjskih poslova Grčke, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom.

´Ako dopustimo novi populistički pristup u našim odnosima, mislim da ćemo stvoriti opasnu situaciju´, rekao je Papandreu sudionicima panel rasprave u Davosu.

´Željeli bismo pokrenuti proces u kojem ćemo orkestrirati bitno sistematičniji dijalog oko tih (spornih) pitanja´, reko je, dodavši kako je Grčka kao jedan od najvažnijih prioriteta svojeg predsjedavanja EU odredila upravo dijalog EU-SAD.

Tijekom iste diskusije slovenski predsjednik Janez Drnovšek pozvao je obje strane da se prestanu sporiti, naglasivši kako bi se u suprotnom sukob mogao toliko produbiti da za kompromis ne bi ostalo previše prostora. Prema njegovu mišljenju, tad bi u pitanje došlo i transatlantsko partnerstvo te bi ugrožene bile i male zemlje.

Pročitajte više