SAD: Koalicija je kontaktirala s optuženim Amerikancima

TRI AMERIČKA državljana uhićena u Kabulu 5. srpnja jer ilegalno držali zatvor vodeći svoj "privatni rat" protiv terorizma, kontaktirali su s pripadnicima snaga koalicije, izjavio je u četvrtak glasnogovornik američke vojske zapovjednik Jon Siepmann istaknuvši kako oni nisu radili niti rade za koalicijske snage, prenosi agencija France Presse.

"Nakon nedavnog uhićenja trojice američkih državljana, koje je predvodio Jonathan Idema i njegova izručenja afganistanskim vlastima, istražili smo informacije prema kojima je on kontaktirao s pripadnicima koalicije", rekao je zapovjednik Siepmann na konferenciji za novinare održanoj u Kabulu.

5. srpnja zapadno od Kabula pripadnici afganistanske tajne službe uhitili su Jonathana Idemu, Brenta Bennetta i Edwarda Caraballa te četiri Afganistanca koji su ondje u tajnosti vodili zatvor.

Tvrdeći da pripadaju specijalnim američkim postrojbama te da rade za SAD trojica Amerikanaca ilegalno su u zatočeništvu u jednoj kući zapadno od Kabula držali 11 zatvorenika.

Afganistanske i američke vlasti u više su navrata isticale kako nemaju nikakve veze s njihovim djelovanjem. Prvoga dana sudskog procesa koji je pokrenut protiv spomenute trojice američkih državljana u Kabulu, optuženici su izjavili su kako su radili uz odobrenje i pod zaštitom američkog State Departmenta.

Zapovjednik Siepmann novinarima je rekao kako je istina da su koalicijske snage 3. svibnja kontaktirale s Jonathanom Idemom preuzevši od njega jednog zatočenika. Prema Siepmannu zatočenik je "ispitivan oko mjesec dana nakon čega je ustanovljeno da on nije osoba koju nam je Idema predao, odnosno da nije riječ o teroristu, kako nam je Idema kazao, zbog čega smo ga pustili."

Idema, Bennett i Caraballa navodno su uspjeli zavarati i predstavnike ISAF-a, koji su im pomogli u nekim akcijama, rekao je ISAF-ov glasnogovornik Chris Henderson.

"Nismo poticali suradnju s Idemom i njegovim ljudima. Oni ne rade za koalicijske snage niti su ikada radili", odlučno je rekao Siepmann.

Idema je pak, pred sudom izjavio kako je s kolegama vodio protuterorističku akciju u potpunoj suradnji s američkom vladom. "S Pentagonom smo kontaktirali i po pet puta dnevno i oni su znali što ovdje radimo", kazao je Idema.

Afganistanski sudac Abdul Base Bakhtiyari za agenciju dpa je izjavio kako su spomenuta trojica američka državljana u Afganistan ušli ilegalno bez putovnica, pokrenuvši u Kabulu privatnu protuterorostičku akciju.

Pročitajte više