SAD NAJAVIO REKORDAN PRORAČUNSKI MANJAK OD 455 MILIJARDI DOLARA

Bijela kuća je u utorak najavila kako bi manjak američkog saveznog proračuna ove godine mogao dosegnuti rekordnih 455 milijardi dolara, za što su odgovorni troškovi rata u Iraku, smanjenje poreza i usporeno američko gospodarstvo.

Bijela kuća je rekla da će manjak u 2004. biti još veći za daljnih 20 milijardi dolara, ali da će se početi smanjivati od 2006.

"Manjak sigurno izaziva zabrinutost, ali je takav da se njime dade upravljati i mi se njime već bavimo", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

On je rekao kako će vlada predsjednika Busha zatražiti od američkog Kongresa da ograniči trošenje kao i da se očekuje snažniji rast američkog gospodarstva iduće godine.

McClellan je kazao da će manjak biti smanjen na pola do 2006. kada bi trebao iznositi 238 milijardi dolara, a 2008. godine 226 milijardi dolara.

Najnovije procjene proračunskog manjka su upola veće nego što je vlada predsjednika Busha predviđala prije pet mjeseci. U veljači je američka administracija predviđala manjak od 304 milijarde dolara za ovu i 307 milijardi za iduću godinu.

Troškovi rata u Iraku stoje SAD 4,8 milijardi dolara mjesečno, ili 58 milijardi godišnje, što je znatno iznad ranijih procjena.

Proračunski manjak se može pokazati jednim od osjetljivih pitanja za predsjednika Busha na idućim predsjedničkim izborima 2004.

SAD su između 1998. i 2001. imale proračunski višak koji je 2000., za vrijeme prethodnog predsjednika Billa Clintona, iznosio 236 milijardi dolara. Računajući manjak od 455 milijardi dolara to iznosi nazadak koji prelazi 690 milijardi dolara.

Nestranačka Koalicija Concord proglasila je prvih šest mjeseci ove godine "fiskalno najneodgovornijima u skorijem sjećanju" dok vlada predsjednika Busha i Kongres "shizofreno slijede politiku malih poreza i velikih inicijativa za trošenje".

Mada je udio Bushova smanjenja poreza i troškova rata u Iraku veliki, američki stručnjaci drže da su najvažniji čimbenik pogoršanja fiancijskog stanja američke savezne države usporena ekonomija i rastuća nezaposlenost.

Demokrati optužuju predsjednika Busha da umanjuje značenje proračunskog manjka.

"Predsjednik Bush ponavlja dvije opasne navike: obmanjivanje američkog naroda i izbjegavanje odgovornosti za svoje greške", rekao je demokratski kandidat za predsjednika Joseph Lieberman.

Demokrati iz senatskog Odbora za proračun tvrde da čak i ovako veliki proračunski manjak umanjuje problem jer bi trebalo na stranu staviti prihode od 150 milijardi dolara od socijalne sigurnosti. Ako se ti porezi isključe tada bi proračunski manjak skočio s 4,2 posto američkog bruto domaćeg proizvoda na 5,6 posto, što konkurira manjku iz doba predsjednika Ronalda Reagana i predstavlja jedan od najvećih manjaka od Drugog svjetskog rata.

(Hina) sl rt

Pročitajte više