SAD NEĆE AUTOMATSKI UKINUTI POMOĆ AKO SOCIJALISTI PODRŽE VLADU

SAD neće automatski ukinuti pomoć Srbiji ako nova vlada bude izabrana glasovima zastupnika Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, izjavio je u srijedu navečer u intervjuu Televiziji B92 američki veleposlanik u Beogradu William Mongomery.

Veleposlanik Montgomery, koji krajem veljače odlazi u mirovinu, kaže da je Srbiji potrebna vlada koja je spremna donositi teške odluke u vezi s Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine u Den Haagu i ekonomskim reformama, ali da on sam nije uvjeren da bi nova vlada to mogla činiti ako je budu podržavali socijalisti.

"Mislim, međutim, da nijedna organizacija ili država ne bi automatski ukinula pomoć Srbiji zbog podrške socijalista. Ali, pitanje je kakve će odluke ta vlada moći donositi, a te odluke ili nedostatak odluka odredit će razinu naše buduće pomoći", kazao je Montgomery.

Prvi test za novu vladu bit će 31. ožujak, kad bi američki državni tajnik trebao ocijeniti da li se vlasti u Beogradu pridržavaju Daytonskog sporazuma, da li poštuju ljudska prava i surađuju s Haaškim sudom. Kao jedan od uvjeta za "odmrzavanje" američke pomoći ove je godine i izručenje haaškog optuženika, bivšeg ratnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića.

Veleposlanik Montgomery, kako je kazao, ipak vjeruje da će Srbija i ove godine dobijati pomoć, usprkos tome što glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte tvrdi da su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić u Srbiji.

"Nitko u cijeloj međunarodnoj zajednici ne može sa sigurnošću kazati gdje su Mladić i Karadžić, ali mi svi moramo raditi na tome da se oni pronađu i prebace u Den Haag", kazao je veleposlanik Mongomery u intervjuu Televiziji B92, koji će u cijelosti biti emitiran u četvrtak navečer.

(Hina) xttag ysv

Pročitajte više