SAD oprostio Iraku dug od 4,1 milijarde dolara

Sjedinjene Države su u petak otpisale u cijelosti dug Iraku od 4,1 milijardu dolara i pozvale i druge zemlje da slijede taj primjer.

Ugovor o otpisivanju duga potpisali su na svečanosti u State Departmentu američki državni tajnik Colin Powell, ministar financija John Snow i irački ministar financija Adil Abdul al-Mahdi.

Oprostom cijelog duga Iraku Sjedinjene Države idu preko 80 posto smanjenja ukupnog duga od 38,9 milijardi dolara na koliko se u studenom suglasilo 19 zemalja kreditora članica Pariškog kluba. Radi se o dugu koji je napravio bivši režim Sadama Huseina.

Pariški klub uključuje europske zemlje, SAD, Japan, Rusiju, Kanadu i Australiju.

Irak duguje i dodatnih 80 milijardi dolara zemljama koje nisu članice Pariškog kluba, uglavnom arapskim zemljama među kojima najviše Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu.

Powell i Snow su pozvali zemlje koje nisu članice Pariškog kluba da što prije postignu slične sporazume kako bi smanjile irački dug.

"Podizanje teškog tereta duga starog režima je jedan od najvažnijih doprinosa koji možemo učiniti novom početku Iraka", rekao je Powell na svečanosti potpisivanja.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više