SAD ostao suzdržan na glasanju za prekid vatre u Gazi. Netanyahu otkazao posjet

Foto: EPA

Bijela kuća danas je objavila da je vrlo razočarana što je premijer Benjamin Netanyahu otkazao planirani posjet izraelskog izaslanstva na visokoj razini Washingtonu, nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale od glasanja u UN-u kojim se traži hitan prekid vatre u Gazi.

"To je razočaravajuće. Jako smo razočarani što neće doći u Washington kako bi nam pružili priliku da s njima obavimo detaljan razgovor o održivim alternativama njihovoj prisutnosti na terenu u Rafahu", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

"Politika SAD-a se nije promijenila unatoč suzdržanosti"

No dodao je da će se visoki američki dužnosnici ipak sastati u odvojenim razgovorima s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom, koji trenutačno boravi u Washingtonu te da će s njim razgovarati o pitanjima koja se odnose na taoce, humanitarnu pomoć i zaštitu civila u gradu Rafahu na jugu Gaze.

Američki glasnogovornik je istaknuo da se politika Sjedinjenih Država nije promijenila unatoč odluci o suzdržanosti od glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a.

Rekao je da i bi američki dužnosnici, u sklopu aktualnih rasprava između dviju vlada, mogli i dalje govoriti o zabrinutosti Washingtona zbog izraelske politike u Gazi.

"Nemamo moralno pravo zaustaviti rat dok su još uvijek taoci u Gazi"

"U našem stajalištu, a to je da bi velika kopnena ofenziva u Rafahu bila velika pogreška, nije se ništa promijenilo", rekao je Kirby.

Izraelski ministar obrane rekao je uoči sastanka u Bijeloj kući da Izrael ne može zaustaviti rat protiv Hamasa dok u Gazi još ima talaca.

Gallant, prema priopćenju iz njegova ureda, rekao je da će na sastanku s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom naglasiti važnost uništenja Hamasa i vraćanja talaca kući.

"Djelovat ćemo protiv Hamasa posvuda - uključujući mjesta gdje još nismo bili", rekao je.

"Nemamo moralno pravo zaustaviti rat dok su još uvijek taoci u Gazi."

Pročitajte više