SAD pod Obamom čeka povijesni zaokret ulijevo

POBJEDA Baracka Obame na predsjedničkim izborima će za posljedicu imati preokret kakav se u SAD nije bilježio desetljećima, piše Wall Street Journal.

Njujorški list to obrazlaže predviđanjima da će izbori 4. studenog osim sve manje upitnog ulaska Obame u Bijelu kuću rezultirati još uvjerljvijom većinom njegove Demokratske stranke u Predstavničkom domu Kongresu, ali i kvalificiranom većinom u Senatu, te Obama u provođenju radikalnih reformi neće morati brinuti o nikakvoj opstrukciji republikanske manjine niti će - kao Bill Clinton - biti prisiljen na kompromise.

SAD su u takvoj stranačkoj konstelaciji posljednji put bile 1976. godine kada je demokrat Jimmy Carter izabran zajedno s jednom od najvećih demokratskih većina u povijesti. Međutim, razlike u odnosu na to razdoblje su u tome što je Carter bio pripadnik umjerenog krila stranke za razliku od Obame koji pripada stranačkoj ljevici, isto kao i vođe sadašnje kongresne većine Nancy Pelosi i Harry Reid.

Wall Street Journal procjene budućih mjera Obamine administracije temelji na dosadašnjim inicijativama koje su Pelosi i Reid od osvajanja kongresne većine 2006. godine pokušali progurati, ali su od njih bili prisiljeni odustati ili ih razvodniti zbog Bushovog veta ili opstrukcije republikanske manjine. One bi, zaključuje njujorški list, mogle izmijeniti društveno-ekonomski sustav SAD do neprepoznatljivosti, prije svega uvođenjem elemenata državnog gospodarstva i gušenja privatne inicijative.

Opće zdravstveno osiguranje, dominacija države u gospodarstvu, sindikati jači od poslodavaca

Naizvjesnije i najprimjetnije će biti uvođenje općeg i obveznog zdravstvenog osiguranja za sve građane SAD. Ta institucija, koja je karakteristična za sve vodeće zapadne zemlje osim SAD, pokušala se uvesti 1994. godine kada su demokrati također imali i Bijelu kuću i većinu u Kongresu. Projekt je propao zbog otpora konzervativnog krila Demokratske stranke i poslovnih krugova koji su se bojali novih poreznih opterećenja, te nedostatka političke vještine Hillary Clinton koja je tada bila njegov najvatreniji zagovornik.

Demokratska većina u Kongresu je već sada najavila bitno jačanje federalnih regulatornih ovlasti u bankovnom sektoru, koje će, uz djelomičnu nacionalizaciju koja se zbila pod Bushem uslijed financijske krize, dovesti do trajne dominacije Washingtona nad Wall Streetom. Osim banaka će federalna vlada posredno ili neposredno preuzimati nadzor nad telekomunikacijskom, biotehnološkom i farmaceutskom industrijom.

Sindikati - čija je snaga desetljećima bila u padu - postat će daleko moćniji i utjecajniji nego što su bili desetljećima. Novo zakonodavstvo predviđa ukidanje tajnog glasovanja na sindikalnim izborima, kao i obvezu poslodavaca da priznaju bilo kakav sindikat koji se stvori u njihovim tvrtkama. Novi će zakoni u slučaju industrijskog spora predvidjeti da se nakon 130 dana neuspješnih pregovora s poslodavcima smatra kako je on završen u korist sindikata, odnosno kao novi ugovor primjenjuje .

Veći porezi, kontrola nad medijima, ograničenje slobode govora

Obama je već najavio kako će njegova administracija drastično povećati poreze na prihod i dobit za "bogate". S druge strane će se povećati porezi na plaće iz kojih se financiraju mirovinski i sustav zdravstvenog osiguranja u SAD, s time da će se tako prikupljeni prihodi distribuirati po načelu generacijske solidarnosti.

Novi će Kongres pod parolom borbe protiv globalnog zatopljenja nastojati što je moguće više porezno opteretiti naftnu industriju kako bi se tako prikupljenim sredstvima financirale "zelene" tehnologije, ali i masovna birokracija koja će voditi računa o "karbonskom otisku" svakog američkog građanina.

Američke federalne vlasti će pod Obamom dobiti i dosad nezapamćenu kontrolu nad medijima. Pod parolom tzv. doktrine pravednosti koja je djelomično primjenjivana 1970-ih, te novih i strožih zakona protiv "govora mržnje" nastojat će s ušutkati konzervativne radio-postaje koje su bile tradicionalni antipod liberalnom tisku i televiziji. Slične se mjere, pod parolom tzv. "net neutralnosti" predviđaju i za Internet, pa će tako i blogovi i web-stranice kao nikada dosada biti podvrgnute nadzoru federalne birokracije, odnosno pod prijetnjom gašenja.

Demokrati će pod Obamom uvesti zakone s ciljem da njihova današnja dominacija postane permanentna. To se prije svega odnosi na federalne izborne zakone koji će omogućiti registraciju birača na dan izbora - a što je u pravilu pogodovalo demokratima i omogućavalo niz manipulacija.

Wall Street zaključuje da će, s obzirom na jačanje uloge države u SAD, kao i to da će naglo osiromašeno stanovništvo o njoj biti ovisno, biti neizbježan povratak lijevom konceptu "države blagostanja", odnosno nastavak politike karakteristične za razdoblje Rooseveltovog New Deala kada su SAD, više nego ikada u svojoj povijesti, bile na putu odbacivanja kapitalizma i uvođenja socijalizma.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više