SAD prijeti novim napadima na Siriju: "U slučaju kemijskog napada, spremni smo pucati"

Foto: Hina/EPA
 
AMERIČKI predsjednik Donald Trump upozorio je sirijsku vladu da je SAD spreman ponovo napasti Siriju u slučaju novih kemijskih napada, piše BBC.
 
Do upozorenja je došlo nakon što su SAD, Velika Britanija i Francuska pogodili tri mete u Siriji zbog napada kemijskim oružjem u Dumi prije tjedan dana, u kojem je poginulo najmanje 70 ljudi.
 
Sirija poriče bilo kakvu upotrebu kemijskog oružja i tvrdi da su islamistički pobunjenici izmislili napad, a Rusija je također izjavila da je napad u Dumi izmišljen.
 
>>Lavrov: Moskva ima nepobitne dokaze da je kemijski napad u Siriji izmišljen
 
>>Što dosad znamo o napadima u Siriji?
 
Rusija je zahtijevala hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, koji je odbio osuditi napad na Siriju: "Uvjereni smo da smo osakatili sirijski program kemijskog oružja. Spremni smo ustrajati u takvom pritisku ako sirijski režim bude toliko nerazborit da testira našu volju", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

 

 
"Ako sirijski režim ponovno upotrijebi taj otrovni plin, SAD je spreman pucati", kazala je.
 
>>Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo prijedlog Moskve: Nećemo osuditi napad na Siriju
 
"Najznačajniji napad protiv Asada u sedam godina rata"
 
"Val napada predstavlja najznačajniji napad protiv vlade predsjednika Bašara al-Asada od strane zapadnih sila u sedam godina građanskog rata u Siriji", piše BBC.
 
Nakon ruskog neuspjeha u UN-u, SAD, Britanija i Francuska predložili su novu rezoluciju i pozvali na nezavisnu istragu korištenja kemijskog oružja u Siriji, objavio je AFP: "Na sličan prethodni plan Rusija je uložila veto."
 
Britanska premijerka Theresa May optužila je Rusiju za pokušaj ometanja istrage o kemijskom oružju i to navela kao razlog za napade u Siriji.
 
>>Britanska premijerka: Napadi u Siriji bili su pravedni i legalni
 
Inspektori nezavisne Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) već su stigli u Damask i trebali bi posjetiti Dumu tijekom vikenda. Međutim, nakon što izvijeste o upotrebi kemijskog oružja, neće objaviti tko je krivac za napade.
 
>>Stručnjaci za kemijsko oružje pokušat će ući u sirijsku Dumu
 
Nova rezolucija UN-a poziva OPCW da objavi svoje izvješće u roku od 30 dana. 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz napad Amerike na Siriju instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: napad na Siriju

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više