SAD PRITIŠĆE UN DA PRODULJI IZUZEĆE AMERIKANACA OD ICC-A

Američka vlada nastoji ishoditi da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sljedećeg tjedna rezolucijom produlji za još jednu godinu izuzeće Amerikanaca koji sudjeluju u mirovnim operacijama UNa od progona Međunarodnog kaznenog suda (ICC), piše u subotu The Washington Post.

List piše, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da Sjedinjene Države trebaju produljenje privremenog izuzeća američkih vojnika dok Washington ne uspije ispregovarati bilateralne sporazume s pojedinim zemljama o neizručivanju Amerikanaca ICC-u.

Sjedinjene Države do sada su potpisale takve bilateralne sporazume s 37 zemalja.

Američko nastojanje da svoje vojnike izuzme iz nadležnosti ICC-a pobudilo je otpor među mnogim zemaljama, uključujući američke saveznike, pa bi u Vijeću sigurnosti moglo doći do vruće rasprave o tom pitanju.

Vijeće sigurnosti UN-a je u srpnju prošle godine jednoglasno izglasalo rezoluciju kojom se američki vojnici najmanje jednu godinu izuzimaju od progona Međunarodnog kaznenog suda nakon što su Sjedinjene Države zaprijetile da će povlačenjem svojih vojnika blokirati mirovne operacije UN-a diljem svijeta.

Rezolucija sprječava pojedine države da provode istragu i progone pojedince iz zemalja koje nisu ratificirale Rimski statut kojim je uspostavljen ICC. Rezolucija, koja vrijedi do 1. srpnja, također izražava namjeru Vijeća sigurnosti da svake godine obnovi rezoluciju toliko dugo koliko je potrebno.

Prvi svjetski sud za ratne zločine inauguriran je u Den Haagu u ožujku ove godine i do sada je 90 zemalja ratificiralo sporazum o sudu, uključujući i mnoge saveznike Washingtona, a 139 zemalja ga je potpisalo.

Američki predsjednik Bill Clinton je također potpisao sporazum, ali je to vlada predsjednika Georgea W. Busha poništila u svibnju prošle godine, naznačujući u pismu glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu da SAD neće ratificirati sporazum i da nemaju zakonskih obveza koje proizilaze iz potpisivanja.

Bushova administracija kaže da ne podupire ICC strahujući od mogućnosti da se on iskoristi za politički motiviran progon Amerikanaca.

(Hina) sl maš

Pročitajte više