SAD razmatra uvođenje mjesta obavještajnog direktora

BIJELA kuća razmatra prijedlog da uvede novo mjesto direktora nacionalnih obavještajnih službi čime bi se spriječila njihova slaba suradnja i nekoordiniranost u radu koja se navodi kao jedan od razloga neuspjeha u otkrivanju terorističke zavjere za napad na SAD 11. rujna 2001., piše u petak list The New York Times.

List piše, pozivajući se na američke dužnosnike, da bi prema novom prijedlogu, uprava nad 15 obavještajnih službi i kontrola njihovog financiranja bila centralizirana u rukama jedne osobe. Ovlasti nad njima sada su rasute na niz američkih ministarstava i agencija.

Plan je još prije godinu dana izradila skupina koju je vodio bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft, a razmatra se kao mogući odgovor na nalaze Povjerenstva za istragu napada 11. rujna. Ono je zaključilo da sadašnja organizacija obavještajnih službi dovodi do toga da nitko nije stvarno zadužen za obavještajna pitanja, piše NYT.

Povjerenstvo je zaključilo da je, u sadašnjem razlomljenom sustavu američke obavještajne zajednice, službama nedostajalo poticaja da surađuju i razmjenjuju informacije što je možda moglo spriječiti terorističke napade 11. rujna.

NYT piše da se razmatraju i izmjene u FBI-u uz moguće uvođenje novog direktorata za prikupljanje obavještajnih podataka u SAD-u i za njihovu analizu. Ne zna se da li bi taj odjel bio pod kontrolom predloženog obavještajnog direktora.

Pročitajte više