SAD se bori s nedostatkom vojnika

AMERIČKA kopnena vojska zabranit će svojim vojnicima, koji se vraćaju iz Iraka i Afganistana, da u narednih nekoliko mjeseci napuste vojsku kako bi mogla zadovoljiti svoje potrebe za ljudstvom diljem svijeta, a počinje i nuditi bonuse od desetak tisuća dolara onima koji produlje aktivnu vojnu službu.

Zapovijed o privremenoj zabrani umirovljenja stupit će na snagu uskoro, a financijske stimulacije već su se počele primjenjivati.

Pentagon se priprema započeti zamjenu svježim postrojbama oko 120.000 tisuća američkih vojnika u Iraku i oko 11.000 u Afganistanu. Vojnicima će privremeno biti zabranjeno umirovljenje ili napuštanje vojske nakon povratka u baze u Americi, ali neće biti produljen njihov boravak u Iraku i Afganistanu.

SAD ima oko 1,4 milijuna aktivnih vojnika od kojih je oko 480.000 u kopnenoj vojsci. Neki visoki časnici kopnene vojske založili su se za povećanje broja vojnika kako bi mogli odgovoriti na povećane zahtjeve stavljene pred kopnenu vojsku većinom u Iraku i Afganistanu.

Zapovjed o "zaustavljanju odlazaka" korištena je niz puta u posljednje dvije godine kako bi se očuvala stabilnost postrojbi i funkcioniranje kako kopnene vojske tako i drugih rodova.

Pročitajte više