SAD: Teroristička prijetnja u nordijskim i baltičkim zemljama

SJEDINJENE DRŽAVE upozorile su svoje građane koji žive ili putuju kroz nordijske ili baltičke zemlje na pojačanu opasnost od terorističkih napada, navodi se u novinskim izvješćima u Finskoj u ponedjeljak.

Američka upozorenja, izdana preko veleposlanstva u Finskoj i Latviji, pozivaju građane da posebice budu pažljivi na područjima gdje se okuplja puno ljudi, kao šo su trgovački centri i postaje vlaka.

U međuvemenu su lokalne vlasti u Finskoj i Švedskoj izrazile iznenađenost zbog takvih upozorenja, priopćivši da ne znaju zbog čega je objavljena pojačana teroristička prijetnja. Glasnogovornik finske policije rekao je da su mogući razlog za to upozorenje američki predsjednički izbori koji se održavaju u utorak.

Norveška je priopćila u ponedjeljak da je zatvorila svoje veleposlanstvo u Rigi, glavnom gradu Latvije, zbog terorističkih prijetnji. Ta je odluka donešena na temelju informacije koju su norveške vlasti nedavno dobile i nema veze s američkim upozorenjem, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Oslu.

Pročitajte više