SAD TRAŽI STRATEGIJU ZA NOVE PREGOVORE SA S.KOREJOM

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u nedjelju da još uvijek ima vremena za rješavanje nuklearne kize sa Sjevernom Korejom kroz multilateralne razgovore unatoč odbijanju Pjongjanga da nastavi pregovore.

Powell, koji je na turneji po regiji kako bi uvjerio zemlje uključene u te šestostrane pregovore da izvrše pritisak na Sjevernu Koreju, obećao je da će se hitno pozabaviti problemom za koji mnogi analitičari vjeruje da bi mogao biti najveći izazov širenja nuklearnog oružja u idućih nekoliko godina.

"Nije nam isteklo vrijeme", rekao je Powell na konferenciji za novinare s japanskim ministrom vanjskih poslova Nobutaka Machimura. "Svi vršimo snažan pritisak".

Dok Sjeverna Koreja prijeti da će pojačati svoj nuklearni arsenal, a američka je administracija pod pritiskom da postigne napredak, Powell pokušava osmisliti strategiju za uvjeravanje Sjeverne Koreje da se vrati na pregovore.

Sjeverna i Južna Koreja, Sjedinjene Države, Japan, Kina i Rusija dosad su održali tri kruga pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Četvrti krug, predviđen za rujan, nije održan.

Powell je odbio razmotriti tri zahtjeva koje je Sjeverna Koreja postavila u petak kao uvjet za novi krug pregovora. Umjesto toga on je predložio da Pjongjang, koji se odbija vratiti na pregovore još od lipnja, iznese svoje zahtjeve na šestostranim pregovorima.

Sjeverna Koreja postavila je tri uvjeta za nastavak multilateralnih pregovora o svojem nuklearnom programu, a jedan od njih je i promjena američke politike. Osim zahtjeva za promjenom američke politike, Sjeverna Koreja je zatražila i da Washington pristane na kompromisni paket u zamjenu za zamrzavanje njezina nuklearnog programa.

Zatražila je također i prihvaćanje njezina prijedloga o pregovorima o, kako tvrdi, "južnokorejskom nuklearnom problemu", aludirajući na testove s nuklearnim materijalima koje su južnokorejski znanstvenici provodili u prošlosti a da za to nisu imali dozvolu.

Powell je rekao da SAD stalno pokušavaju uvjeriti Sjevernu Koreju da je neće napasti i da se na pregovorima može razgovarati o njezinim prošlim pokusima.

Međutim, on je isključio mogućnost bilo kakve izravne američke pomoći sve dok Pjongjang ne kaže što će dati u zamjenu za prijedlog iz lipnja koji bi prvotno omogućio da Japan i Južna Koreja opskrbljuju Sjevernu gorivom ako ona odustane od svog nuklearnog programa.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više