SAD tvrdi da je u Kabulu dronom ubio terorista ISIS-a. Ubio je humanitarca i 6 djece

Screenshot: New York Times

JESU li Amerikanci u nedavnom napadu dronom u Kabulu zamijenili nevinog humanitarnog radnika za terorista Islamske države i ubili njega i šestero djece s njim? Nova istraga New York Timesa sugerira da je odgovor, nažalost - da. 

Naime, američke snage izvršile su, prema službenom priopćenju Pentagona, 29. kolovoza zračni napad dronom u kojem su ubile terorista takozvane Islamske države u Korasanu (ISIS-K), pogodivši njegov automobil napunjen eksplozivom. Tako su, preventivnom akcijom, spriječile reprizu stravičnog napada bombaša samoubojice ispred aerodroma u Kabulu, izvršen tri dana ranije, u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i 169 afganistanskih civila koji su čekali na evakuaciju iz zemlje. 

>> Biden je odlučio završiti "vječni rat". Rezultat: Jedan od najtežih napada ISIS-a

No u danima nakon napada nove informacije sve su više dovodile u pitanje tu službenu verziju događaja o antiterorističkoj akciji. Svjedoci su za američke medije otkrili da je u napadu navođenim projektilom Hellfire iz američkog drona Reaper ubijeno devet članova iste obitelji, od čega najmanje šestero djece.

"Mi nismo ISIS ili DAEŠ (arapska kratica za Islamsku državu). Ovo je bila obiteljska kuća u kojoj su moja braća živjela sa svojim obiteljima", rekao je rođak žrtava za CNN, dodajući da je najmlađa žrtva dvogodišnja djevojčica.

Glasnogovornik Pentagona priznao da "ne može osporiti" izvješća o civilnim žrtvama

Glasnogovornik Pentagona John Kirby priznao je na press-konferenciji u Washingtonu 30. kolovoza da "nisu u poziciji osporavati" izvješća o civilnim žrtvama i da "procjenjuju i istražuju situaciju". Na pitanje novinara jesu li obavještajna saznanja možda došla od talibana, Kirby je odgovorio da je SAD imao "vlastite obavještajne podatke".

"No, da bude jasno, nijedna vojska više od američke ne čini toliko da izbjegne civilne žrtve i nitko ne želi stradanje nevinih ljudi. Uzimamo ta izvješća vrlo, vrlo ozbiljno i kad utvrdimo jesu li u našoj operaciji stradali civili, bit ćemo transparentni", dodao je Kirby.

Prema istrazi New York Timesa o ovoj posljednjoj vojnoj akciji u nedavno završenom 20-godišnjem ratu u Afganistanu, koja je objavljena u obliku članka i videoreportaže, američke snage napravile su tragičnu grešku i likvidirale nevinog afganistanskog civila - humanitarnog radnika jedne američke tvrtke - i još devet članova njegove obitelji, od čega šestero djece.

>> Svjedok: U američkom napadu dronom ubijeno 6 djece, najmlađe je imalo 2 godine

"Terorist" Zemari Ahmadi bio je radnik američke humanitarne organizacije 

Žrtva za koju su Amerikanci, po ovoj istrazi, greškom zaključili da je terorist ISIS-a K, bio je 43-godišnji Zemari Ahmadi, po struci električni inženjer, koji je od 2006. bio zaposlenik američke humanitarne organizacije za pomoć u prehrani i obrazovanju u siromašnim i ratom pogođenim zemljama, Nutrition and Education International (NEI). Projektil iz američkog drona pogodio je njegovu službenu Toyotu Corollu dok se vraćao kući s posla u blizini aerodroma u Kabulu.

General Mark Milley, načelnik združenog stožera američkih snaga, kaže da je to bio "pravedan udar" protiv pripadnika ISIS-a K, koje su američki obavještajci nadzirali i ranije tog dana snimili da ubacuju u vozilo ono što je nadzorni tim smatrao eksplozivom, kao i da posjećuju poznate "sigurne kuće" ISIS-a K.

No istraga NY Timesa, sastavljena od opsežne analize snimki nadzornih kamera, intervjua s Ahmadijevim kolegama i članovima obitelji i posjeta mjestu događaja, baca vrlo ozbiljnu sumnju na tu verziju događaja.

Američki vojni dužnosnici priznali su da nisu znali identitet mete kad je donesena odluka da ga se likvidira dronom, no zaključili su da se Ahmadi ponašao sumnjivo. Budući da je vojno zapovjedništvo tijekom opasne i kaotične evakuacije dalo ovlasti nižim, terenskim zapovjednicima da sami naređuju zračne napade, odlučivanje o napadu nije imalo tako strog nadzor kakav bi inače imalo.

Ahmadi je bio sumnjiv jer je putem na posao stao pokupiti kolege i laptop

To je, izgleda, dovelo do tragične pogreške. Jer Ahmadi se tog dana, prema istrazi NY Timesa, bavio svojim uobičajenim poslovima za svog poslodavca, humanitarnu organizaciju iz Kalifornije. 

Ahmadi se odvezao na posao bijelom Toyotom oko 9 sati tog dana, no putem je pokupio jednog kolegu na jednoj adresi, laptop svog šefa na drugoj adresi i drugog kolegu na trećoj adresi. Istog jutra američka vojska je, navodno, uočila osumnjičenog terorista ISIS-a K kako u bijelom automobilu napušta "sigurnu kuću" te terorističke organizacije, oko 5 kilometara od aerodroma. Zato su, izgleda, zaključili da je Ahmadi terorist i počeli ga pratiti. 

Nakon što su prije posla stali da bi doručkovali, Ahmadi je s dvoje suputnika u automobilu tog jutra došao na posao u ured NEI-a u Kabulu, gdje ga je sigurnosna kamera snimila u 9:35. Kasnije je prevezao troje kolega u policijsku postaju pod kontrolom talibana, kako bi zatražili dozvolu da podijele hranu izbjeglicama u obližnjem parku. Vratili su se u ured oko 14 sati.

Napunio kanistre s vodom, Amerikanci mislili da je eksploziv?

Prema ovoj istrazi, kanistri za koje je američka vojska mislila da su napunjeni eksplozivom ili materijalom za njegovu proizvodnju, koje su Ahmadi i kolega ukrcavali u automobil, ustvari su bili kanistri s vodom koje je nosio kući, gdje njegova obitelj nije imala pitke vode, a dostava vode bila je obustavljena nakon što su talibani zauzeli grad, a dotadašnja vlada pala.

Pola sata kasnije izašao je iz ureda s crijevom za vodu kojim je napunio nekoliko plastičnih kanistara. 

"Sam sam napunio spremnike i pomogao mu da ih utovari u prtljažnik", rekao je zaštitar zaposlen u uredu za NY Times.

Zaštitar i drugi Ahmadijev kolega premjestili su automobil na prilaz uredu u 15:38. Nedugo nakon toga Ahmadi je otišao kući automobilom, prevozeći još troje kolega kući. Jedan od njih rekao je za NY Times da ih je Ahmadi redovito vozio automobilom na posao ili kući. Tog dana, dodao je, nije puštao glazbu kao inače, zbog straha od talibana. 

Nakon što je odbacio svoje kolege, odvezao se do svoje kuće u blizini aerodroma. Iako američki dužnosnici priznaju da se nije radilo o adresi koja je, prema obavještajnim saznanjima, bila sigurna kuća ISIS-ovaca, taktički zapovjednik donio je odluku da se automobil napadne dronom. Projektil Hellfire ispaljen je oko 16:50. Trebalo mu je oko pola minute da pogodi metu.

Operater drona nije vidio djecu. Auto i dvorište bili su puni djece

Operater drona navodno je vidio samo jednog odraslog muškarca koji pozdravlja Ahmadija, koji je još bio u autu, stoga je "s razumnom sigurnošću" utvrdio da djeca, žene i drugi civili neće stradati u napadu, kažu američki dužnosnici.

Međutim, članovi njegove obitelji koji su preživjeli napad kažu da je nekoliko njegove djece i djece njegove braće izišlo u dvorište čim se Ahmadi dovezao, uzbuđeni što ga vide, i sjelo s njime u automobil dok ga je on parkirao, što su i inače znali raditi.

Motor automobila još je bio upaljen kad je projektil doletio i masakrirao ih. 

"Sve žrtve bile su članovi moje obitelji. Moj brat, moji nećaci, moja djeca", rekao je Romal Ahmadi, brat čovjeka kojeg je Pentagon proglasio teroristom koji je pripremao novi napad na aerodrom, za NY Times.

Šestero djece ubijeno, petero mlađe od 10 godina

I dok je Pentagon zasad priznao samo tri civilne žrtve, Ahmadijeva obitelj navodi šestero djece, jednog adolescenta i još troje odraslih koji su ubijeni: sam Ahmadi i troje njegove djece, Zamir (20), Faisal (16) i Farzad (10); Ahmadijev rođak Naser (30); troje djece njegova brata Romala, Arvin (7), Benjamin (6) i Hakat (2); i dvije trogodišnje djevojčice, Malika i Somaja.

"Svi su bili nevini", rekao je Ahmadijev drugi brat Emal: "Kažete da je on bio ISIS-ovac, ali radio je za Amerikance."

I Ahmadi i njegov ubijeni rođak Naser prethodno su se prijavili za azil u SAD-u, za sebe i svoje obitelji, kao suradnici Amerikanaca. A umjesto novog života u Americi, daleko od terora talibana, snašla ih je smrt od američkog projektila. 

 

Washington Post također je objavio vlastitu istragu o smrtonosnom američkom napadu, koji je došao do sličnih zaključaka, uključujući i to da nema naznaka da je u Ahmadijevom automobilu bio spremljen eksploziv koji je detonirao pri udaru projektila. General Milley i drugi američki vojni dužnosnici navodili su, podsjetimo, upravo navodnu sekundarnu eksploziju kao dokaz o eksplozivu i razlog za ovako visok broj kolateralnih žrtava. 

Pentagon još provodi vlastitu istragu

Nekoliko stručnjaka zaključilo je u razgovoru za Washington Post da je razaranje snimljeno na fotografijama nakon napada u skladu s onim koje bi načinio samo jedan projektil Hellfire iz bespilotne letjelice - uz naknadnu eksploziju spremnika goriva, a ne skrivenog eksploziva. 

Times je razgovarao i s afganistanskim zdravstvenim službenikom, koji je potvrdio da su dječja tijela, gotovo potpuno samljevena i izgorjela u napadu, uklonjena s mjesta napada. Reporter koji je posjetio adresu sljedeći dan vidio je krv koja je poprskala unutrašnje zidove i stropove, te fotografije spaljenih ostataka djece koje mu je pokazala obitelj.

Američko ministarstvo obrane i dalje provodi vlastitu istragu o napadu. Američka vojska, podsjetimo, već ima povijest tragičnih grešaka u napadima dronovima u Afganistanu i drugim zemljama. U najpoznatijem incidentu dron je 2008. ubio 47 civila, uključujući 39 žena i djece, dok su putovali na vjenčanje.

Pročitajte više