SAD žestoko bombardirao položaje džihadista u Libiji, Obama: To je zbog nacionalne sigurnosti SAD-a

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama ocijenio je da su zračni udari njegovih oružanih snaga na skupinu Islamsku državu u Sirtu, u Libiji, u interesu "nacionalne sigurnosti" njegove zemlje i njezinih europskih saveznika.

"U interesu je američke nacionalne sigurnosti u našoj borbi s IS-om omogućiti da one (libijske snage) završe posao", rekao je Obama na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući.

"Surađujemo s njima kako bismo zajamčili da IS nema utjecaja u Libiji", dodao je američki predsjednik.

Libijske provladine snage napredovale su u središtu Sirta, glavne baze IS-a u Libiji, 450 km istočno od prijestolnice Tripolija, stegnuvši još više obruč oko džihadista koji su na meti napada američkih snaga.

U ponedjeljak su američki borbeni zrakoplovi izveli prve udare na položaje IS-a u Sirtu na zahtjev vlade nacionalnog jedinstva (GNA), čije snage zasad ne uspijevaju zauzeti džihadističko uporište.

Obama je opetovao da je odluka o zračnim udarima donesena i provedena "na zahtjev libijske vlade".

Obama, koji je odobrio prve zračne napade na Sirt, istaknuo je da "ne samo mi, nego i Europljani i druge zemlje svijeta" žele "stabilnu Libiju".

"Taj nedostatak stabilnosti pridonosi stvaranju nekih problema kao što je migrantska kriza u Europi i humanitarne tragedije na moru između Libije i Europe",  istaknuo je Obama.

Usto, čelnik Pentagona je u utorak izjavio da su američke snage u Sirtu izvele "oko sedam udara".

Pročitajte više