SADAMA AMERIKANCIMA PROKAZAO BLISKI TJELOHRANITELJ

Osoba, koja je američke vojnike odvela do podruma u Tikritu u kojemu se skrivao bivši irački predsjednik Sadam Husein, bio je jedan od smijenjenih Sadamovih tjelohranitelja Mohamed Ibrahim Omar alMuslit, izvijestio je BBC na svojim webstranicama.



Al-Muslit je izdao Sadama nedugo nakon što je u prosincu uhićen i podvrgnut ispitivanju.

Za Sadamovo je izručenje bila raspisana nagrada u iznosu od 25 milijuna dolara a njegovo je ime bilo prvo na popisu 55 najtraženijih Iračana.

No, na BBC-evim web-stranicama objavljene su izjave američkih vojnika koji su kazali kako Al-Muslit, Sadamov poslušnik i pripadnik Fedajina neće dobiti nagradu jer informaciju o tomu gdje je skriven Sadam nije otkrio dobrovoljno.

Al-Muslit je bio jedna od osoba koje su se nalazile u automobilu sa Sadmom kada je organiziran njegov bijeg iz Bagdada, nakon što je grad pao u travnju prošle godine.

Washington nije obznanio tko je otkrio Sadamov tajni bunker, niti je dobivena neovisna potvrda BBC-jeva izvješća, no BBC-jevi izvori tvrde da su im osobe bliske Sadamu potvrdile informaciju prema kojoj se radi o Al-Muslitu.

(Hina) xmh yrt

Pročitajte više