Samo u Hrvatskoj: Desetljećima žive u bespravnoj kući usred Botaničkog vrta

Screenshot/video: Index

PRIČA koja slijedi bila bi nevjerojatna da ne nastaje u državi u kojoj su odavno potpuno pomjerene granice između mogućeg i nemogućeg, realnog i onostranog, pa je prenosimo točno i bez prevelikog zgražanja.

Bespravna građevina u najzaštićenijem dijelu Splita

Na Marjanu, nominalno najzaštićenijem i najčuvanijem dijelu Grada Splita, usred Botaničkog vrta pod upravom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, nalazi se kuća uvrštena na popis bespravnih građevina. Već desetljećima, u njoj su Pletikosići, potomci pokojnoga vrtlara Slavka, koji je, prije pedesetak godina, dobio pravo korištenja manjeg prostora u sklopu Botaničkog vrta. Dva Slavkova sina nastavila su nakon smrti roditelja koristiti prostor koji je, u međuvremenu, dograđen i pretvoren u kuću. Koliko smo doznali, tamo nisu stalno, žive na drugim adresama, a u objekt u Botaničkom vrtu navrate kada požele. Nesmetano.

Pogledajte snimku:

"Pokojni Slavko bio je zaposlen kao vrtlar u Botaničkom vrtu otvorenom 1950. godine. Ne znam je li došao iste godine ili malo kasnije, u svakom slučaju, gore gdje sada žive njegovi potomci bila je mala predavaonica za studente i apartman. Slavko je dobio apartman da može tamo biti 24 sata i raditi, bio je zadužen za čuvanje. Osamdesetih je godina profesor koji je vodio vrt otišao u mirovinu, za njim i još pet vrtlara, fakultet je prestao voditi brigu, Grad isto, to je počelo pomalo propadati. Taj čovjek, vrtlar Slavko, ostao je gore, uzurpirao prostor predavaonice. Onda su on ili sinovi još i dogradili kuću. To je kao čardak, neki su aneks napravili", priča nam dobro upućeni čovjek koji zbog posla desetljećima dolazi u Botanički vrt. Samo, ne bi on u medije imenom i prezimenom.

Fakultet plaća vodu

"Slavko je otišao u mirovinu osamdeset i neke godine. Umro je, čini mi se, prije desetak godina, a njegova žena prije tri-četiri godine. Onda sam mislio da će im sinovi otići. Dok je ona bila živa, još mi je bilo logično da su tu. Ali, ništa. Koliko znam, fakultet im je i vodu plaćao", priča naš sugovornik.

Uglavnom, bivši apartman za smještaj vrtlara pretvoren je u kuću s dva ulaza na marjanskom brežuljku usred Botaničkog vrta. Jedan od Slavkovih sinova s obitelji, kako doznajemo, dolazi rjeđe i do njega nismo uspjeli doći. Drugi, ime mu je Dragan, gore je često. Kako smo čuli, živi i na Šolti. Zaposlen je u tamošnjoj hitnoj pomoći kao vozač, pa kad poslom dođe do Splita, onda službeni kombi s rotacijskim svjetlima i svim oznakama parkira pred ulazom u Botanički vrt i u kući koju smatra svojom provodi sate. Razgovor s njim objavljujemo pri kraju teksta.

Kako je to uopće moguće? 

Ako se pitate kako je moguće da tu, iza drvenih zelenih vrata Botaničkog vrta, među grmovima velikog, žućkasto-zelenog i šiljastog žednjaka, piramidalne zvončike, kadulje, razgrnjenog čepljeza i ostalog bilja, niknu Pletikosići, pa duboko puste korijenje i razgranaju se, odgovor je vrlo jednostavan - nikoga nije briga. 

Za neobične oblike života u Botaničkom vrtu nisu zainteresirani ni Grad Split, ni Prirodoslovno-matematički fakultet, ni Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan, čak ni hitna pomoć - ona je ignorirala naš upit o kreativnom obliku upotrebe službenog vozila.

A ako vam se sve ovo čini nevjerojatnim, pričekajte. Niste još ništa pročitali.

Zavjet šutnje

Kuća Pletikosića nalazi se pod brojem 73 u dokumentu pod nazivom "Katalog postojećeg stanja nelegalnih građevina" u park-šumi Marjan, koji je po narudžbi Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita u prosincu 2014. godine izradio splitski Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. U njemu je pobrojano čak 75 nelegalnih građevina u splitskoj park-šumi i premda je mogao poslužiti kao idealan vodič za građevinsku inspekciju, od osoba upućenih u stanje na Marjanu doznajemo kako se ni objektima, ni njihovim investitorima u međuvremenu ništa nije dogodilo.

Ni ovima u Botaničkom vrtu.

Kao što smo rekli, vrtom upravlja splitski Prirodno-matematički fakultet čiji je dekan Nikola Koceić-Bilan. Fakultet i dekan, a valja ponoviti, čovjek se zove Nikola Koceić-Bilan, odlučili su potpuno ignorirati Indexovo pitanje o slučaju. Vjerojatno su zauzeti razmišljanjem o proljeću.

Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, bio je nešto rječitiji. Tako nam je mailom odgovorio: "Kako se radi o objektu kojeg je još '80-ih godina kao učionice koristio Prirodoslovno-matematički fakultet te je uvijek bio u sastavu Botaničkog vrta, a JUPŠM je koncesijski omogućila Prirodoslovno-matematičkom fakultetu nastavak korištenja istog, predlažemo da se s navedenim pitanjem obratite voditelju Botaničkog vrta u ime PMF-a dr. sc. Ruščiću. JUPŠM je osnovana 2005. godine te od strane PMF-a nikad nije dobila prijavu smetnji korištenja Botaničkog vrta, niti bilo što o navedenom slučaju".

Dakle, oni znaju za objekt, ali ne znaju da ga koriste Pletikosići, jer im PMF nikad nije prijavio ništa čudno, iako je zdanje iz Botaničkog vrta navedeno u katalogu bespravnih objekata na Marjanu!? Da čitatelju ne bi ostalo nejasno, ulaz u Botanički vrt je slobodan, na vratima nema kerbera, zmajeva, mrzovoljnih čuvara... Nikog i ničeg. Samo zaobiđete kombi hitne pomoći, ako je tamo parkiran, otvorite vrata i uđete u carstvo biljaka i Pletikosića. Svejedno, ljudi iz Javne ustanove Marjan nemaju pojma tko živi u vrtu.

Svi se prave da nemaju pojma

Po Grubšićevoj uputi zaista smo pitali Ruščića. Evo što kaže.

"U gradonačelničkom mandatu Ive Baldasara pokušavao sam riješiti da se Grad dogovori s tom obitelji, ali iz Grada su mi odgovorili kako nemaju saznanja da tamo postoji bilo kakav objekt", kaže Ruščić. 

Čekajte, kako je moguće da Grad nema saznanja o objektu, kad je naručio dokument u kojem je taj objekt naveden kao bespravan?

"Da, postoji taj dokaz, a zna se da se na Marjanu ništa ne može legalizirati, pa mislim da i dalje nije legalno to gdje oni žive", tvrdi Ruščić.

Grad, međutim, ne samo što se za Baldasarove vladavine pravio kako nema pojma o kući u Botaničkom vrtu i njezinim stanarima, nego je sa strategijom noja nastavio do danas. Slijedi službeni gradski odgovor na naš upit: "JUPŠ Marjan trebala bi imati odgovore na Vaša pitanja. Služba za gospodarenje gradskom imovinom nema u svojoj evidenciji ovo što tražite", rekli su nam u Gradu Splitu.

O objektu na Marjanu pojma nema ni građevinska inspekcija. Nisu primili prijavu. Očito nisu listali onaj više puta spomenuti katalog.

"Tu je kuću meni ćaća napravio"

Razgovor s Draganom Pletikosićem bio je inspirativan. Predstavili smo se i pitali uzurpira li kuću u Botaničkom vrtu.

"O čemu vi pričate? Čekaj, je l' vi mene zajebajete ili ozbiljno vi govorite? Čoviče, mi smo u kući 60 godina, šta je vama. Plaćamo struju i komunalu, šta je vama? Tu je kuću meni ćaća napravio", izjavio je elokventni Pletikosić.

Na pitanje ima li zakonski temelj za njezino korištenje, odgovara: "Pa normalno da imam zakonski temelj."

Kakav?

"Zašto bi ja sad s vama priča o zakonskom temelju? To je kuća koju je napravija moj pokojni otac, u tri riči da vam kažem. To je kuća koju je moj pokojni otac napravija i u toj kući stojim 60 godina."

Jeste li je proširivali?

"Proširivali, produživali, sve šta smo radili to je naša osobna stvar, a nije novinara Indexa, razumite me?"

Jeste imali dozvolu?

"Ma čuj, kume, neću pričat s tebon", zaključio je Pletikosić i prekinuo vezu.

Poslije smo mu SMS-om poslali pitanja i mail na koji može odgovoriti. Ignorirao ga je. Predomisli li se, objavit ćemo što napiše. Bude li objavljivo.

Pogledajte popis nelegalnih građevina na Marjanu:

Katalog bespravnih građevina na Marjanu by Index.hr on Scribd

Pročitajte više