UHLJEBISTAN

Otkrivamo: 8 tisuća vijećnika godišnje nam uzme 168 milijuna kuna

Foto: Index/Profimedia

IZMJENE zakona u sustavu lokalne i područne (regionalne) samouprave, koje su usvojene u prosincu 2020. godine, a koje su tada predstavljene kao reforma sustava, osim što su se pokazale neučinkovite, temeljene su i na nepotpunim podacima, tvrdi Viktor Šimunić, aktualni gradonačelnik Oroslavja koji se proteklih godina intenzivno bavio upravo reformom lokalne uprave i samouprave. 

>> Objavljujemo koliko plaćate vijećnike u gradovima, županijama i općinama

>> Zašto postoje županije? Da bi HDZ imao gdje vladati

Naime, Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdi da su vijećnici u županijama, gradovima i općinama u samo jednoj godini, i to 2019., uzeli 168.1 milijun kuna, dok Šimunić tvrdi da je ta brojka puno veća. U lipnju 2020. godine Šimunić je objavio istraživanje prema kojem za vijećničke naknade svih županijskih, gradskih i općinskih vijećnika, bez Grada Zagreba, godišnje izdvajamo preko 51 milijuna kuna neto.

Šimunić je mjesecima istraživao koliko zapravo općine, gradovi i županije izdvajaju samo za vijećnike te tvrdi da u službenom dokumentu Ministarstva nedostaje izračun za plaće. 

Prije godinu i pol dana tražio podatak koji bi trebao biti javan

Naime, prije godinu i tri mjeseca kada je ministar uprave Ivan Malenica u saboru predstavljao reformske mjere za lokalnu upravu, Šimunić je od njegova ministarstva zatražio podatak koliko točno iznose troškovi predstavničkih tijela svih jedinica lokalne samouprave u RH, a odgovor je dobio tek ovaj tjedan. 

Dobiveni dokument zapravo je popis naknada za rad članovima predstavničkih i izvršnih tijela za 2019. godinu za sve županije, gradove i općine, njih 532, a troškovi ukupno iznose 168.1 milijun kuna. Iako dokument ima u naslovu "Naknade za rad članovima predstavničkih i izvršnih tijela - 2019. godine", nije jasno na što se to odnosi. 

 

Naknade by Ilko Ćimić on Scribd

Službeni dokument Ministarstva pravosuđa i uprave temeljem kojeg su rađene "reforme"

"Riječ je o troškovima predstavničkih tijela i svih komisija te mjesnih odbora i slično i to bez plaća izvršnih ljudi. Naravno!" objašnjava nam Šimunić dodajući da se u drugim zemljama Europske unije dobro zna koliko koštaju njihovi političari, od mjesnih odbora preko vijećnika, gradonačelnika i ministara, dok je u Hrvatskoj sve to nekakva tajna. 

"Samo kao primjer spomenut ću da su mi Slovenci poslali tražene podatke u roku dva tjedna, još sam dobio i dodatne podatke koje nisam tražio", uspoređuje Šimunić dodajući da je njegovo istraživanje iz 2020. godine bilo specificirano za vijećnike, potpredsjednike i predsjednike vijeća. 

Šimunićevo istraživanje bilo je daleko detaljnije

Šimunić je tada, u sklopu istraživanja, obradio i naknadu za političko djelovanje jer svaka politička stranka, odnosno nezavisna lista, koja ima svog člana u predstavničkom tijelu, ima pravo na naknadu razmjernu broju dobivenih mjesta članova u predstavničkom tijelu prema konačnim rezultatima izbora za članove predstavničkog tijela jedinice samouprave.

Šimunić je tada poslao više od 2 tisuće mailova te obavio stotine telefonskih poziva. Njegovo istraživanje pokazalo je da u Hrvatskoj ima oko 8000 vijećnika koji primaju financijsku naknadu što godišnje iznosi oko 50 milijuna kuna neto. 

Primjer Šimunićeva istraživanja po gradovima

"Prikupljao sam specificirane podatke za 2020. godinu, za vijećnike, potpredsjednike i predsjednike vijeća. Nadalje, za čelnike i njihove zamjenike, kao i za volonterske naknade. Dakle detaljno sam analizirao lokalnu samoupravu. S druge strane, sudeći prema podacima koje sam dobio, ministar Malenica svoju reformu temelji na daleko manje detaljnih podataka", kaže Šimunić. 

Šimunić: I za Oroslavje su imali krivi podatak

Kao dokaz Šimunić nam prilaže odgovor na svoj upit da mu se dostave svi troškovi predstavničkih tijela svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj iz kojeg je razvidno da su upravo ti, po Šimuniću, manjkavi podaci bili osnova za donošenje zakona. 

"Prilikom pripreme paketa zakona reforme lokalne samouprave, Ministarstvo pravosuđa i uprave je za potrebe izrade projekcije ušteda, prikupilo javno dostupne podatke o naknadama za rad članovima predstavničkih i izvršnih tijela u 2019. godini po jedinicama lokalne samouprave", stoji u odgovoru koji je Šimunić dobio od Ministarstva pravosuđa i uprave. 

U Ministarstvu priznaju da su podatke prikupljali za izmjenu zakona

"Oni sami ne znaju što im to znači. Evo, recimo za Oroslavje stoji podatak iz 2019. godine o 174 tisuće kuna. No prema izvršenju našeg proračuna iz 2019. godine stoji da smo za predstavničko tijelo dali 214.085,00 kuna, a još na to ide plaća načelnika i tadašnjeg zamjenika", ističe Šimunić dodajući kako je dokument Ministarstva, temeljem kojeg se radila tzv. reforma, ili greška ili nevjerojatna aljkavost. 

Šimunić na kraju ističe kako nije čudo da su državna tijela toliko dugo skrivala ovaj podatak, koji bi, ionako, trebao biti javan. 

Kozmetičke izmjene kao reforma

Podsjetimo da u Hrvatskoj trenutno ima 20 župana te 52 zamjenika župana, 127 gradonačelnika te 197 zamjenika gradonačelnika, kao i 16 zamjenika gradonačelnika iz redova nacionalnih manjina. Tu je još 428 načelnika općina, 434 zamjenika načelnika te još 47 zamjenika iz redova nacionalnih manjina.

U HDZ-u su svojedobno procijenili kako bi izbacivanje zamjenika (ali ne i u županijama i gradovima iznad 30 tisuća stanovnika) bilo dovoljno da se taj potez, iako kozmetički, predstavi kao veliku reformu kojom se rješava goruće pitanje pregoleme lokalne uprave.

Pročitajte više