Sanacijska uprava SC-a: Poštovat ćemo Vladinu odluku o smjeni, ali razlozi za to će se teško pronaći

SANACIJSKA uprava Studentskoga centra (SC) Sveučilišta u Zagrebu poštovat će odluku Vlade o smjeni i, kad ju dobiju službeno, izvršit će primopredaju bez ikakvih problema, ali članovi sanacijske uprave smatraju da će Vlada i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa teško pronaći razloge za njihovu smjenu.

Članovi sanacijske uprave zagrebačkoga SC-a - sanacijski upravitelj Vlatko Jurišić, predsjednik Sanacijskoga vijeća Ivo Jelušić i član toga vijeća Vjekoslav Bratić na današnjoj su konferenciji za novinare potvrdili da će poštovati odluku Vlade , a javnost su obavijestili i o rezultatima dosadašnjega tijeka sanacije koju su provodili dvije godine i tri mjeseca.

Istaknuli su da je sanacija SC-a pred završetkom, odnosno da bi trebala biti završena do kraja tekuće akademske godine, pa im zato nije jasno zašto je Vlada sada donijela odluku o njihovoj smjeni i ustvrdili kako će Vlada i Ministarstvo za to teško pronaći razloge.

Sanacijski upravitelj Vlatko Jurišić podsjetio je da su 23. siječnja 2002. kada je sanacijska uprava preuzela upravljanje SC-om dospjele i nedospjele obveze te ustanove prema dobavljačima iznosile više od 52 milijuna kuna plus iznos za obračunate kamate od 15 milijuna kuna, što znači da je ukupan dug bio gotovo 78 milijuna kuna.

Jurišić je izvijestio da na današnji dan dug SC-a iznosi 16 milijuna kuna te da na žiro računu ima nešto više od devet milijuna kuna, i to nakon što je jučer za plaće zaposlenika SC-a za travanj isplaćen iznos od šest milijuna i 600.000 kuna.

Dodao je da je sanacijska uprava dobila od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za sanaciju 15 milijuna i 100.000 kuna, kuna, a zahvaljujući razgovorima s dobavljačima, na otpisu kamata uštedjela 13 milijuna kuna.

S obzirom pak na iznesene podatke proizlazi da je sanacijska uprava tijekom svoga rada racionalizacijom osigurala 21 milijun kuna, istaknuo je Jurišić.

To pak znači, rekao je, da je sadašnja sanacijska uprava godišnje osigurala oko deset milijuna kuna i to bez povećanja troškova smještaja i prehrane dok su naši prethodnici u istim uvjetima poslovanja napravili dug od 52 milijuna kuna.

Na novinarsko pitanje što će učiniti kad dobije odluku o smjeni, Jurišić je rekao da će se prijaviti na burzu nakon što iskoristi zakonom zajamčeno pravo na godišnji odmor za ovu i prošlu godinu.

Što se pak tiče novinarskoga pitanja da je Vlada donijela odluku o njihovoj smjeni zato što su uzeli previše ovlasti, odnosno da su, umjesto sanacije zapravo upravljali SC-om, Jurišić je ustvrdio da je radio u skladu s vladinim propisima te da je sanaciju bilo moguće provesti i jednokratnom uplatom iznosa od 78 milijuna kuna.

Osim toga, dodao je, u tijeku sanacije nije bilo otpuštanja radnika, a obnovljeni su i neki prostori SC-a u koje se nije ulagalo još od Univerzijade.

Pročitajte više