Sanader: Istup čelnika MUP-a i državnog odvjetništva grubo miješanje izvršne vlasti u pravosudnu

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader ocijenio je "grubim miješanjem izvršne vlasti u pravosudnu", jučerašnje istupe na konferenciji za novinare ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije, državnog odvjetnika i čelnika USKOK-a, ustvrdivši da "nije bilo razloga za taj sastanak i sijanje prijetnji i straha".

"Nedopustivo je da ministar unutarnjih poslova i ravnatelj policije na zajedničkom sastanku s državnim odvjetnikom i čelnikom USKOK-a šalju prijetnje, i partnerima u koaliciji, što se dade iščitati između redaka i političkim suparnicima, cijeloj hrvatskoj javnosti, kako će se, eto, sada, nakon tri i pol godine vlasti, uhvatiti u koštac s nečasnim radnjama i kriminalom", rekao je Sanader na današnjoj konfrenciji za novinare.

Po njegovim riječima "stvoreno je ozračje pritiska i prijetnji koje, rekao je, podsjeća na vrijeme kada je vladajuća koalicija preuzela vlast, te kada je i sam premijer Račan izjavio jednom talijanskom listu da se HDZ nalazi pod istragom".

HDZ pruža punu potporu poštivanju pravne države, procesuiranju počinitelja nečasnih radnji, ali je protiv kršenja Ustava i stvaranje atmosfere straha i prijetnji, rekao je Sanader pozvavši sve demokratske snage da iskažu otpor takvom kršenju Ustava.

Pozivajući se na hrvatski Ustav rekao je da u članku 124. stoji da je "Državno odvjetništvo samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine RH te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona".

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar Lučin, državni odvjetnik Mladen Bajić i privremeni ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer izjavili su da će otkrivanje i suzbijanje zloporaba položaja i korupcije u javnom sektoru biti prioritet policije, Državnog odvjetništva i USKOK-a.

Sanader je izrazio zadovoljstvo jučerašnjom odlukom Vijeća ministara Europske unije da Europskoj komisiji proslijedi hrvatski zahtjev za pristupanje EU.

U vezi s rezultatima izbora u Orahovici, rekao je da su birači dali najveću podršku HDZ-u i pozvao ostale stranke da ne priječe koaliciju s HDZ-om.

Nedopustivim je ocijenio stanje u Skupštini Osječko-baranjske županije nastalo nakon što je 26 od ukupno 51 vijećnika dalo ostavke i pokušaje da se ta činjenica ignorira na temelju pravnog tumačenja pomoćnika ministra pravosuđa Teodora Antića.

Sanader je najavio da će danas ravnatelju HRT-a Mirku Galiću uputiti pismo i ponovo zatražiti uvođenje monitoringa nad emisijama, kako je rekao, ne zbog početka predizborne kampanje, nego demokracije u Hrvatskoj. Ustvrdio je da HRT djeluje kao bilten vladajuće koalicije, u prvom redu SDP-a i HNS-a.

Pročitajte više