Sanader očekuje da će u razgovoru s Del Ponte razjasniti nesporazume

HRVATSKI premijer Ivo Sanader očekuje da će se u razgovoru s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, u Zagrebu sljedećeg tjedna, razjasniti svi nesporazumi, te da će ona pozitivno ocijeniti napore koje Hrvatska ulaže u provedbi akcijskog plana za suradnju s Haškim sudom (ICTY).

Sanader se u Pekingu, u razgovoru s novinarima hrvatskih redakcija koji izvješćuju o njegovom službenom posjetu Kini, osvrnuo i na odnose s EU-om, odnosno s Haškim sudom, o čemu je razgovarao i s visokim kineskim državnicima informirajući ih o međunarodnom položaju Hrvatske i o njenom približavanju EU-u i NATO-u.

Premijer Sanader je rekao da očekuje rasplet, odnosno rezultate akcijskog plana vezanog za slučaj Gotovina, i dodao da je važan dolazak glavne tužiteljice Del Ponte u Zagreb kao i njeno izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

"Dobro je da (ona) dolazi u Zagreb da razjasnimo sve nedoumice i nesporazume", rekao je Sanader i dodao da je prošle godine Carla del Ponte dva puta dala pozitivno mišljenje o suradnji Hrvatske s ICTY-em.

"Ne slažemo se s dijelovima optužnica Haškog tužiteljstva, imamo suprotno mišljenje, ali to ne znači da ne treba surađivati s Haškim sudom", rekao je Sanader.

"Očekujem da ćemo razjasniti nesporazume i da će haška tužiteljica pozitivno ocijeniti napore u provedbi akcijskog plana", rekao je premijer Sanader.

Pročitajte više