Sanader: Pozitivan avis svjedočanstvo da je Hrvatska demokratski zrela država

Komentirajući u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV) pozitivno mišljenje (avis) Europske komisije o spremnosti Hrvatske za početak pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji, predsjednik Vlade Ivo Sanader rekao je kako je "to dokument kojeg smo čekali", te da je "on sigurno presjek hrvatske situacije, ali isto tako i svjedočanstvo da je Hrvatska demokratski zrela država".

Također je ocijenio da je teži dio posla iza Hrvatske. "Tu mislim na svih 14 godina od hrvatske samostalnosti, godine 1990., do današnjeg dana, kada je Europska unija priznala da je Hrvatska zrela, demokratska zemlja", rekao je premijer Sanader.

Na pitanje urednice HTV-a je li presudni dio koji je doveo do toga da Britanci promijene svoje stajalište o davanju pozitivnog mišljenja, bila afirmativna ocjena glavne haaške tužiteljice, Carle del Ponte, o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, predsjednik Vlade naglasio je kako je "to samo jedan od aspekata koji su bili promatrani u sklopu kandidature Hrvatske i naše aplikacije".

"Mi imamo tri politička kriterija koja treba ispuniti: jedan je suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom, drugi je povratak izbjeglica i treći je reforma pravosuđa. Dakle, mi smo, i prošla Vlada i ova Vlada, u sva tri (kriterija) učinili iznimno velike napore, i ja sam zaista zadovoljan", rekao je premijer Sanader.

Dodao je kako "u ovom trenutku nema smisla spekulirati što je dovelo do toga da je Velika Britanija poduprla Hrvatsku".

Premijer Sanader je podsjetio kako je on osobno - i kad je državni britanski tajnik ministar Dennis MacShane prije dva tjedna dao izjavu za jedan hrvatski dnevni list - rekao kako će Britanija podržati Hrvatsku.

Komentirajući - na upit urednice Dnevnika hoće li Hrvatska ispuniti zadaće koje su pred njom, primjerice provođenje reforme pravosuđa, te komentirajući napis u "Financial Times" da je "pravosuđe u Hrvatskoj u bijednom stanju" - Sanader je odbacio tu ocjenu "Financial Timesa" kao neutemeljenu.

Napomenuo je kako bi bilo dobro da hrvatski mediji "iznesu i mišljenja nekih drugih institucija, primjerice Vijeća Europe, koje daje sjajnu ocjenu hrvatskom sudstvu".

"Činjenica jest da mi moramo reformirati pravosuđe, i da to nije proces koji se mora dogoditi do lipnja, nego je to jedan trajni proces. On će se ocjenjivati u hodu, i što brže budemo transformirali pravosuđe, to će biti bolje, ne samo za naš put prema prema EU, nego i za sve naše građane. Jer dobro, učinkovito i pravedno sudstvo je u prvom redu u interesu svih nas i naših građana", rekao je Sanader.

Naglasio je kako je "dakle, riječ je o tome da Hrvatska već u ovome trenutku ispunjava sve kriterije. I to je ono što je vrlo bitno i što stoji u ovom mišljenju (avisu), u ovoj preporuci, i što su rekli Jacques Wunenburger, Guenter Verheugen i Chris Patten u Strasbourgu".

Premijer Sanader zaključio je kako "Hrvatska već danas ispunjava sve kriterije zrele demokratske zemlje" te kako je "ovo dobra ocjena svima u Hrvatskoj".

Odgovarajući na upit hoće li Hrvatska u lipnju dobiti službeni status kandidata za pristupanje EU, premijer Sanader kazao je kako "ne smijemo ništa pokvariti".

"Hrvatska je pokazala da je dobar i pouzdan partner koji ne igra duplu i dvostruku igru. Sve ono što sam kazao na početku moje vanjskopolitičke turneje, početkom siječnja u Strasbourgu, u Bruxellesu, u svim drugim europskim glavnim gradovima gdje sam bio, sve smo to pokazali i na djelu i to je ono što europski partneri cijene", dodao je.

Naglasio je da je "Hrvatska danas zrela članica međunarodne zajednice država i naroda. Današnji dan sigurno je prvi korak, najvažniji. Bit će teško pregovarati s Europskom uinijom, bit će teško pregovarati o svih 30 poglavlja acquis communautaire (zajedničke pravne stečevine) EU, ali da nije bilo ovoga danas, ne bi došli u situaciju da pregovaramo".

"Prema tome, ovo danas je bilo conditio sine qua non, pretpostavka najvažnija za našu budućnost", zaključio je premijer Sanader.



(Hina) xsp/dber ysp

Pročitajte više