Sanader pozvao članove HDZ-BiH da ne slijede Ivića Pašalića

HRVATSKI premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sastao se u srijedu u Mostaru s predsjednikom HDZ BIH Barišom Čolakom i na tiskovnoj konferenciji nakon susreta pozvao članove te stranke da ne slijede Ivića Pašalića i Hrvatski blok.

Sanader je izjavio da nije došao u Mostar sugerirati Čolaku što i kako bi trebao raditi već razgovarati o suradnji dviju sestrinskih stranaka. Ujedno je pozvao članove članove HDZ-a BiH da ne slijede Ivića Pašalića i osnutak Hrvatskoga bloka u BiH. "Ovo nije miješanje u unutarnje stvari BiH koju poštujemo kao suverenu, samostalnu i prijateljsku državu, nego sugestija da se ne ide za gubitnicima", dodao je Sanader.

Sanader je naglasio da odlučno podupire Čolaka, rekavši da je takva podrška "obeshrabrenje svima koji misle razbijati HDZ i formirati Hrvatski blok u BiH".

Čolak je rekao suradnja HDZ-a i HDZ BiH može biti još tješnja. Naglasio je da su njegova stranka i hrvatski narod u BiH pripomogli izbornoj pobjedi HDZ-a na nedavnim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Na novinarsko pitanje kako u duhu europskog usmjerenja HDZ-a i u Hrvatskoj i u BiH, komentira jučerašnje nazivanje trga u Mostaru po bivšem predsjedniku HR Herceg Bosne Mati Bobanu, Sanader je rekao da mu "ne pada na pamet miješati se u takve stvari".

"To se ne tiče HDZ-a, a po mojem mišljenju niti HDZ BiH, nego općinskih vlasti", dodao je Sanader. Čolak je rekao da je preimenovanje ulica širi izazov u cijeloj BiH, koji će se morati riješiti, kako je rekao, na civiliziran način.

Premijera Sanadera večeras još očekuje susret s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem.

Pročitajte više