Sanader u utorak i srijedu u Češkoj i Bugarskoj

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u utorak i srijedu boravit će u jednodnevnim posjetima Češkoj i Bugarskoj, priopćeno je iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

Premijer Sanader u Pragu će sudjelovati na konferenciji "Microsoft Government Leaders Forum - Europe 2005", u sklopu koje će se sastati s predsjednikom uprave Microsofta za Europu, Bliski istok i Afriku, Jean-Philippeom Courtoisom.

Predsjednik Vlade sastat će se i s češkim kolegom Stanislavom Grossom, a sudjelovat će i na prijemu koji će za sudionike konferencije upriličiti predsjednik Češke Vaclav Klaus.

U srijedu će hrvatski premijer u Sofiji sudjelovati u svečanosti pokretanja inicijative "Desetljeće uključenja Roma", dosad najsveouhvatnijem pokušaju unapređivanja položaja te najugroženije europske manjine.

Svečanosti će nazočiti predsjednici vlada zemalja pokretača inicijative - Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Makedonije, Rumunjske i SiCG - i predsjednici dvaju glavnih pokrovitelja - James Wolfensohn iz Svjetske banke i George Soros iz Instituta Otvoreno društvo, te predstavnici romskih udruga građanskog društva.

U priopćenju koje je u povodu pokretanja inicijative objavila Svjetska banka kaže se da je "Desetljeće uključenja Roma" prvi "međunarodni napor kojim se zajednički ulaže u promjenu životnih uvjeta Roma, od kojih mnogi žive u krajnjoj bijedi u samom srcu Europe".

"Riječ je o jednom od najznačajnijih moralnih pitanja s kojima je Europa danas suočena. Ne poduzmemo li ništa, bit ćemo svjedocima daljnjeg otuđivanja i patnje Roma. Ova inicijativa pruža nam priliku da preokrenemo tijek povijesnih zbivanja i iskoristimo političku volju kako bismo Rome kao punopravne građane uključili u europska društva", izjavio je Wolfensohn.

Inicijativa će obuhvatiti razdoblje 2005. - 2015., tijekom kojeg će svaka od zemalja sudionica postaviti ciljeve glede ostvarivanja napretka u četirima prioritetnim područjima - obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj skrbi i stanovanju.

(Hina) xdam ydv

Pročitajte više