Sanaderova drama u 3 čina: Od kralja do prosjaka i opet nazad

"ZBOG osobnih razloga dajem ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke. Neću se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske", rekao je Ivo Sanader 1. srpnja prošle godine kada je pobjegao s premijerske pozicije.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare nije dao niti jedan suvisli razlog za svoj odlazak.

Čin prvi: Otišao je da se vrati

Tada se pisalo o tome da Sanader odlazi kako bi se vratio, no već je tada bilo očito kako srazmjeri koruptivne Hrvatske prelaze granice. Austrijska, a i njemačka istraga dobrano se zahuktala oko Hypo banke, a godinama korupcijom nagrizane institucije, kao i državne i javne tvrtke, zbog krize ostajale su bez novca. Sanader je predao HDZ i ključeve Banskih dvora u ruke Jadranke Kosor te s jahte Malo vitra neprestano zvao ministre da ga obavještavaju o stanju u stranci.

U rujnu i listopadu odjednom, preko noći, mijenja se i retorika HDZ-a. Vjerojatno s otkrićem Sanaderova plana o paralelnom sustavu zapovijedanja u HDZ-u. Kosor tada u ranu jesen daje izjavu kako je iznenađena stanjem koje je zatekla nakon Sanaderova odlaska. Odjednom na medijske izvještaje o srazmjerima korupcije koji su bili povezani i s prvim pravim uhićenjima, Kosor i čelništvo njene stranke nisu tako zdušno branili Sanadera.

Bivši premijer već je tada mogao shvatiti kako mu vrh stranke okreće leđa, što u Hrvatskoj obično znači i obrušavanje Mladena Bajića, i to upravo onako kako grabežljivac hvata životinju kada se izdvoji iz krda.

Javnost sve glasnije zaziva ime Ive Sanadera kao glavu koruptivne hobotnice koja je godinama vladala Hrvatskom, a vrh HDZ-a uporno šuti. Sanaderu se više ministri ne javljaju na pozive. Damira Polančeca sprema se za uhićenje te zadnjeg dana listopada daje ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade, i sve to u slavu "vječnog HDZ-a". Sve je više jasnije kako je Kosoričin HDZ spreman prodati "svoje najbolje sinove". Sanader tada shvaća da se sada "mora" vratiti. To mu je sudbina.

Bivši premijer i doživotni počasni predsjednik HDZ-a ishitreno i, čini se, ne baš pretjerano planirano u stranci pokušava izvesti puč. Neposredan povod bili su loši rezultati predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga na predsjedničkim izborima.

Čin drugi: Neuspjeli puč u HDZ-u

Diletantski puč počeo je i završio izvanrednom konferencijom za novinare u stožeru HDZ-a. Mnogi od onih koji su pozvani shvaćaju da su prevareni te se ne žele pridružiti igrokazu. Čini se da je tada Sanader očigledno precijenio ne samo svoje šanse za prevrat u stranci, nego i vlastiti rejting.

Ego kakav ima Sanader nije mogao prihvatiti činjenicu da više nije ni jak, ni utjecajan, pa tako ni moćan. Vrijeme za izvođenje puča u stranci, unatoč lošim predsjedničkim rezultatima, nije mogao biti gori. Kosor je tada bila na vrhuncu slave, a u anketama je stajala vrlo visoko.

"Ukoliko je to za dobrobit stranke, prihvaćam odluku Predsjedništva HDZ-a", rekao je Ivo Sanader 4. siječnja ove godine nakon što je potpuno ponižen od strane svojih dojučerašnjih stranačkih kolega. Naime, tog dana Sanader ne samo da je izbačen iz HDZ-a, nego je izbrisan iz članstva. Takvo poniženje nije doživio ni notorni Ivić Pašalić.

Zanimljivo je kako je tada objavljeno da su se iste noći kada je Sanader izbačen iz stranke sastali glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, i to u Banskim dvorima. Sadržaj razgovora s Jadrankom Kosor nikada nije objavljen. Sastanak je trajao sat vremena, no ne sumnjamo kako je jedna od glavnih tema bila upravo - Sanader.

Od trenutka kada je Sanader krenuo u neuspjeli pokušaj puča u vlastitoj stranci te nakon što je izbrisan iz stranke, bivši premijer pokrenuo je akciju povrata svojih pozicija na političkom terenu Hrvatske.

Ovog puta u pravo vrijeme, ali i na pravom mjestu.

Sanader je, vjerujemo, nakon neuspjelog puča izvukao vrijedne lekcije, pa i onu na koga može računati unutar stranke, a mogao je i opipati bilo stranke koju danas vodi Jadranka Kosor. Sada se samo čekao pravi trenutak.

Treći čin: Konačni obračun u Saboru

Politička klima nakon što je Sanader izbrisan iz HDZ-a umnogome se izmijenila. Lisice na rukama dobit će cijeli niz odličnika iz njegove bivše stranke. Od Damira Polančeca, njegova bliskog suradnika, pa do Ivana Mravka iz HEP-a. Pada i Nevenka Jurak, a među posljednjima prema Remetincu odlazi i njemu bliski Mladen Barišić.

Strani mediji sve češće detektiraju Sanadera kao generatora korupcije u Hrvatskoj, da bi čak i austrijski istražitelji izjavili kako ispituju pod kojim je uvjetima i zašto Sanader napustio premijersku poziciju. Oni su, naime, uvjereni kako to ima veze s aferom Hypo banke. 

U kolovozu ove godine Sanader kreće u ofenzivu. Naime, odabrat će (ne bez razloga) Austriju kao svoj prvi pravi javni istup u javnosti gdje je sudjelovao u radu jednog Foruma s temom Balkana.

Ubrzo nakon toga objavljuje se kako je postao suradnik na prestižnom Sveučilištu Columbia, a glavni cilj Sanaderove medijske ofenzive bilo je dokazati ne samo da je skupio hrabrost, nego i da je njegov ugled u svijetu, unatoč situaciji kod kuće, i dalje neokaljan.

Zahvaljujući prije svega pomoći prijatelja Ninoslava Pavića s kojim je umočen u aferu Hypo banka, "pumpa se" atmosfera Sanaderova povratka u Hrvatsku preko EPH izdanja.

Vlastiti krešendo doživjet će u samouvjerenom nastupu pred Istražnim saborskim povjerenstvom, da bi nakon toga krenuo u aktiviranje saborskog mandata.

Sanader je u posljednjih godinu i pol dana mogao bilo kada aktivirati svoj mandat, ali učinio je to upravo sada, u najpogodnijem trenutku.

U trenutku puča Kosor je bila na vrhuncu svoje popularnosti, a danas je na samom dnu. Ankete su je srozale na samo dno, a Vlada ima istu podršku kao i u njegovo doba. Isto tako, predizborna utrka već je počela. Sanader je danas bitan faktor opstanka ove Vlade na čelu Hrvatske.

Pročitajte više