Sandra Švaljek: Protivim se nasilnim i autoritarnim metodama dekana Vlatka Previšića

Foto: FAH

TENZIJE između studenata Filozofskog fakulteta i dekana Vlatka Previšića ne pokazuju znakove jenjavanja. O eskalaciji stanja na FFZG-u danas se putem priopćenja za medije očitovala i Sandra Švaljek, nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Njezino priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Posljednjih dana svjedočimo eskalaciji napetosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koja je jučer kulminirala prekidom sjednice Fakultetskog vijeća. Kao članica akademske zajednice i politički aktivna građanka Zagreba, grada koji se diči dugom tradicijom svoga Sveučilišta, želim izraziti stajalište u pogledu događaja na Filozofskom fakultetu.

U slučaju Filozofskog fakulteta očito se radi o samovolji dekana i njegovom nastojanju da nasilnim metodama provede odluke koje nemaju podršku ni studenta niti profesora. Protivim se takvom isključivom i autoritarnom upravljanju u akademskoj zajednici, podržavam studente Filozofskog fakulteta u njihovim stavovima i smatram da je legitiman njihov zahtjev za smjenom dekana te ga treba staviti u proceduru odlučivanja.

Pozivam i ostale članove akademske zajednice, kao i sadašnje i bivše studente Sveučilišta da se javno usprotive nedemokratskim i manipulatorskim metodama upravljanja na Sveučilištu", zaključuje Švaljek.

Pročitajte više