Sarajlije se smrzavaju, a električnih grijalica više nema niti u dućanima

TRAGIČNE vijesti dolaze iz BIH i Srbije u vezi sa obustavom isporuke plina, a najgore je u Sarajevu i u dijelovima istočne Bosne, gdje se građani doslovno smrzavaju.

Sarajlije se snalaze na sve moguće načine, a po nekim podacima čak pola stanovnika toga grada nema plina, iako su službeni podaci toplane "Sarajevo" da samo 10 posto stanova nije grijano. Najveća pomama vlada za električnim grijalicama koje su razgrabljene još oko podneva. U Sarajevu se temperatura kreće oko - 10 stupnjeva, a građani su zbog ove redukcije izrazito bijesni.

Zalihe mazuta i lož-ulja dovoljna za 7 do 15 dana

Kako prenose bosanski mediji, direktor sarajevske Toplane izjavio je kako su rezerve mazuta i lož ulja dovoljne za 7 do 15 dana u ovakvim uvjetima. Uz Sarajevo, najteža situacija je u Zenici te u drugim dijelovima istočne Bosne.

Iz Elektroprivrede BIH tvrde kako se potrošnja struje ponajviše povećala u Kantonu Sarajevo, te u Zenici i u Visokom, no uvjeravaju kako ne bi trebalo biti većih problema u opskrbi građana kojima je ovaj način grijanja možda i posljednja nada da se ne smrznu u novim uvjetima, piše Dnevni Avaz.

Srbija će mazut prebacivati i željeznicom

Član kriznog stožera u srpskoj Vladi Dušan Mrkić izjavio je kako se u dijelovima sistema koriste posljednje količine tog energenta, a Srbija će se prebaciti na mazut koji će se u druge dijelove zemlje prebacivati čak i željeznicom, piše B92.

U nekim srpskim gradovima, primjerice u Novom Sadu, nemaju tehničkih mogućnosti da toplane s prirodnog plina prebace na mazut pa će građani koji se griju preko tih toplana neko vrijeme biti bez grijanja.

Kako piše Blic, oko 25.000 stanova, odnosno oko 70.000 stanovnika, u novosadskim naseljima Detelinara, Novo naselje te u prigradskim naseljima, do daljnjega će biti bez grijanja bez kojega su ostali još sinoć. Ostali dijelovi Novog Sada priključeni su na toplane koje mogu raditi na mazut, a kojega ima za nekih 15 do 20 dana. Bez grijanja tijekom jutra su ostali i građani Pančeva, a tijekom dana ostat će i potrošači u okolici Niša.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je jutros, prenosi B92, kako će Srbija tražiti pozajmicu od Mađarske kako bi omogućili održavanje sustava dok se ne riješi ukrajinsko-ruski spor. Dodao je kako milijun kubnim metara, koliko Srbija može proizvesti u jednom danu, nije dovoljno za održavanje sustava. Bajatović se nada kako će se ukrajinsko-ruski spor riješiti do utorka.

"Zalihe neće biti održive do beskonačnosti"

Bajatović je rekao kako će se milijun kubika iz podzemnog skladišta u Banatskom dvoru iz domaće proizvodnje usmjeriti prema prioritetnim potrošačima, što bi značilo da će se moći grijati samo građani, a i to je pitanje koliko još dugo. Još uvijek se uspijevaju opskrbljivati beogradske, novosadske i panonske elektrane, međutim upozorava kako te zalihe neće biti održive do beskonačnosti.

Čak i da se ukrajinsko-ruski spor riješi tijekom današnjeg dana, za osposobljavanje srpskog  toplinskog sustava bit će potrebno od 24 do 36 sata, a u Srbiji ne žele niti razmišljati što će se dogoditi ako se "plinski spor" ubrzo ne riješi. Kao i u drugim zemljama, Bajratović od srpskih građana traži da energiju koriste racionalno, iako je jasno da se na ovim temperaturama to teško može.

Premijer Cvetković tvrdi kako drugih energenata ima dovoljno kako bi se zamijenio plin

Ukoliko isporuka plina Srbiji ne krene narednih dana, iz Srbijagasa najavljuju kako će moći opskrbljivati potrošače koji su blizu njihovih izvorišta, a potrudit će se da i elektrane i toplane u Beogradu i Novom Sadu ne ostanu bez plina. Ako se dogodi taj scenarij, ostali građani Srbije morati će se snaći na druge načine.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je jučer navečer da vlada kontrolira energetsku situaciju u zemlji te kako Srbija ima dovoljno drugih energenata koji će nadomjestiti plin. "Mazuta u Srbiji ima sasvim dovoljno, a proizvodnja i prijenos električne energije odvijaju se nesmetano i sigurno", optimistično je jučer izjavio Cvetković, a piše Blic. No, te njegove najave o dovoljno energenata izgleda da neće pomoći građanima koji su već ostali bez grijanja.

BiH prijeti humanitarna katastrofa ukoliko potraje obustava isporuke plina

I u BiH je stanje kritično zbog potpune obustave isporuke ruskog plina od jučer u 16 sati. Najkritičnija je situacija u Sarajevu gdje se većina ljudi grije na plin, pišu BiH mediji. Kao i u drugim zemljama i u Bosni se pokušavaju prebaciti na druge energente. U sarajevskim toplanama tvrde kako nafte koja bi zamijenila plin ima samo za tri do sedam dana. Strahuje se i kako bi se i elektroenergetski sustav mogao srušiti, ako se svi preorijentiraju na struju.

"Ukoliko ovo potraje može se pretvoriti u pravu humanitarnu katastrofu", izjavio je ravnatelj tvrtke "BH gas" Almir Bećirević. Svi pogledi u ove dvije zemlje, a i u ostatku Europe uprti su u Rusiju i Ukrajinu koje bi, ako žele spriječiti potpuni energetski kolaps u Europi, što prije trebale dogovoriti ugovor koji bi u potpunosti vratio plin europskim potrošačima.

R.I. / I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više