Saslušanje Kapetana Dragana odgađa se do studenog

OSUMNJIČENI srpski ratni zločinac Dragan Vasiljković, javnostiji poznatiji pod nadimkom Kapetan Dragan, Hrvatskoj sigurno neće biti izručen tako brzo. Naime, njegovo saslušanje, na kojem bi trebalo biti govora o mogućem izručenju Hrvatskoj zbog sumnje da je počinio ratne zločine za vrijeme Domovinskog rata, najvjerojatnije će biti odgođeno za studeni 2006, javili su australski mediji.

Podsjetimo, Vasiljković je uhićen u siječnju 2006 nakon što su australske federalne vlasti postupile po zahtjevu Hrvatske za izručenjem. Vasiljković je bio jedan od zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi u agresiji na Hrvatski u periodu od 1991-1993. Šibenski Županijski sud je protiv njega podigao optužnicu kojom ga tereti za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika. Bude li izručen Hrvatskoj i pravomoćno osuden, Vasiljković bi mogao biti kažnjen zatvorskom kaznom do 20 godina.

Kapetan Dragan se preko svog odvjetnika žalio australskom Visokom sudu, tvrdivši da je ilegalno pritvoren jer između Australije i Hrvatske ne postoji ugovor o izručenju. No, njegova žalba je odbijena.

Vasiljković se trenutno nalazi u pritvoru u australskom gradu Perthu, te nije nazočio današnjem kratkom saslušanju, na kojem je njegov odvjetnik Simeon Breckett zatražio odgodu od mjesec dana, te dodao kako očekuje da će saslušanje o izručenju potrajati i do tjedan dana.

Sudac Allan Moore odgovorio mu je kako će svako saslušanje o izručenju koje bi moglo potrajati do tjedan dana biti odgođeno do studenog, ali konačna odluka o datumu saslušanja bit će donešena u ponedjeljak.

Pročitajte više