Bahati HDZ-ovci opet blefiraju: Imamo većinu u Saboru, vidjet ćete jednog dana

Foto: FAH

ZAVRŠIO je sastanak Domoljubne koalicije, nakon čega su se HSLS-ov Darinko Kosor, HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević te HSS-ov Krešo Beljak obratili novinarima. Domagoj Ivan Milošević priznao je kako zasad imaju u najboljem slućaju 68 ruku, dok je trenutni broj glasova za preslagivanje 65. Računaju i na tri zastupnika MOST-a.

Darinko Kosor kazao je da prvi korak slijedi u četvrtak (kad se glasa o povjerenju Tihomiru Oreškoviću), a da će se daljnji razvoj situacije vidjeti tek nakon toga. Njegov je stav jasan - ili nova Vlada ili izbori, i to već u srpnju.

Na nama koji smo saborski zastupnici, koji činimo klubove većine je da riješimo novu hrvatsku vladu ili da idemo na izbore. To je ono što građani od nas očekuju i ja kao predsjednik HSLS-a očekujem da ćemo to u idućih 10 dana riješiti.

Nema logike da je netko premijer ako nema podršku 65 zastupnika koji čine većinu. Ali, hitno moramo ili sastaviti novu većinu ili građanima reći da idemo na nove izbore. To je naša odgovornost i mi ćemo taj dio odgovornosti i napraviti", rekao je Kosor.

Beljak je ponovio njegovo stajalište. Očekuje slaganje nove većine ili prijevremene izbore.

Dajemo HDZ-u palicu u ruke da krenu u sakupljanje nove parlamentarne većine i nadamo se da će u tome uspjeti."

Na opasku novinara kako ni Zdravko Marić nema izborni legitimitet Beljak je uzvratio kako je, za razliku od Oreškovića, ipak je nešto radio u Vladi. "Radio je kao pomoćnik ministra, bio je državni tajnik i ima puno više legitimiteta", uvjeren je Beljak.


"HDZ kreće u slaganje nove većine, u suprotnom slijede nam novi izbori. To je činjenica. Da li će skupiti ne ovisi o nama, o HSS-u. To ovisi prvenstveno o HDZ-u i ostalim akterima, saborskim zastupnicima", poručio je čelnik HSS-a.

Najrječitiji je bio glavni tajnik HDZ-a, koji je prilikom obraćanja novinarima u nepune tri minute rekao kako HDZ ima prvo 65, pa 68 (s potencijalna tri glasa MOST-a na koje računaju), pa na kraju - 76 glasova (koliko im je potrebno i koliko već danima ganjaju po Saboru).

"U četvrtak će biti izglasano nepovjerenje gospodinu Oreškoviću. Složili smo se oko toga da je kandidat za mandatara gospodin Marić i uvjereni smo da u parlamentu postoji većina koja će glasovati u korist gospodina Marića, koji će sastaviti nakon toga hrvatsku vladu i mislimo da ta nova vlada može brže, jače i efikasnije, ne samo provoditi reforme nego i osigurati bolji život hrvatskim građanima.

Složili smo se da Hrvatska nema vremena izgubiti šest do dvanaest mjeseci. Treba konačno pokrenuti reforme i osigurati bolji život. Vjerujemo u čvršću i jaču Vladu koja će to isporučiti građanima", rekao je Milošević, rekavši kako su svi dobrodošli pristupiti preslagivanju. Pritom je mislio i na MOST.


"HDZ nije razbijao MOST, vrata su im otvorena, ali ovaj se put mora znati redoslijed događanja. Postoje Domoljubna kolaicija s Milanom Bandićem i otud krećemo. Imamo 68 glasova, bez tri člana MOST-a", rekao je Milošević, nakon čega su krenula pitanja novinara o stvarnom broju ruku koje su navodno skupili.

Milošević se izgubio u brojanju

"Tvrdili ste da imate 76, a sad kažete 68", upitao je novinar Miloševića, koji je rekao kako je "opće poznato da imamo 68, u ovom trenutku". Naglasio je kako će se sve vidjet u četvrtak te kako Domoljubna koalicije ima 76 ruku za rušenje Oreškovića, i to bez oporbe.

U središnjici HDZ-a u 15 sati počeo je sastanak čelnika stranaka Domoljubne koalicije, na kojem bi trebalo biti riječi o odluci Predsjedništva HDZ-a da ministar financija Zdravko Marić bude njihov kandidat za mandatara.

"Četiri mjeseca nije bilo sastanka Domoljubne koalicije pa sam radoznao što ćemo doznati od predsjednika HDZ-a", rekao je novinarima čelnik HSLS-a Darinko Kosor prilikom dolaska na sastanak. "Prva faza je glasovanje u četvrtak o premijeru i Vladi", rekao je Kosor.

Upitan kako neki u Koaliciji tvrde da već u ovoj fazi imaju 76 ruku, Kosor je odgovorio: "Ja ne tvrdim!"


Na pitanje kako će glasovati o premijeru Tihomiru Oreškoviću, podsjetio je kako se HSLS nije potpisao na zahtjev za opoziv premijera te dodao kako u srijedu imaju Predsjedništvo stranke, dok će u četvrtak odlučiti kako će glasovati. "Ako će cijeli Sabor biti protiv premijera, onda će za to biti i HSLS", poručio je Kosor.

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak novinarima je rekao da je su koalicijski partneri pozvani kako bi im se objasnilo što će se dogoditi. "Mi (HSS) nismo faktor koji odlučuje i prema tome ćemo se postaviti. Mi ćemo biti za opoziv premijera", rekao je Beljak.

Vidjet će, kaže, imaju li oni koji su inicirali cijelu priču o preslagivanju Vlade tih 76 ruku, napominjući kako HSS neće u novu vladu koja bi iz toga proizašla.

"Mi imamo jednog saborskog zastupnika i bilo bi licemjerno od nas da sukreiramo državnu politiku i to bi bila politička trgovina s kojom se ja neću baviti", rekao je Beljak.

Čelnik HSP AS Ivan Tepeš kazao je kako očekuje da "kolege pokažu većinu, da se složi Vlada i Hrvatska krene u bolje sutra". "U politici je sve moguće, osim to da mi prihvatimo SDSS u Vladi", rekao je glavi tajnik te stranke Pero Ćorić.

Ministri nerasploženi


U Vladi je jutros održan sastanak užeg kabineta uoči sutrašnje sjednice Vlade.

Nekoliko Mostovih ministara te nekoliko HDZ-ovih sudjelovali su na sastanku nakon kojeg nisu bili raspoloženi za izjave. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač je na pitanje hoće li HDZ biti jedinstven oko opoziva Oreškovića poručio:

"HDZ je jedinstven i snažan", rekao je Kovač.

Mostov ministar poljoprivrede Davor Romić kratko je poručio nakon sastanka da "samo rade svoj posao", dok Oleg Butković nije htio davati izjave o opozivu i sastanku.

"Pustimo stvari, nemam sada u ovom trenutku nikakvih komentara", rekao je ministar financija i HDZ-ov mandatar za sastavljanje nove Vlade Zdravko Marić.

"O čemu smo razgovarali? O raznim problemima," odgovorila je ministrica uprave Nada Šikić.

Pročitajte više