Saudijska Arabija mogla je pomoći SAD-u pri sprječavanju napada 11. rujna

SAUDIJSKA ARABIJA mogla je pomoći Sjedinjenim Državama u sprječavanju terorističkih napada 11. rujna 2001. na New York i Washington, da su se američki dužnosnici konzultirali s vlastima Saudijske Arabije na "kredibilan" način, kazao je bivši veleposlanik Saudijske Arabije u dokumentarcu emitiranom u četvrtak, prenosi CNN.

Komentari princa Bandara bin Sultana slični su ovotjednim izjavama saudijskog kralja Abdullaha koji je sugerirao kako je Velika Britanija 2005. godine mogla spriječiti terorističke napade u Londonu u kojima je 7. srpnja ubijeno 52, a ranjeno preko 750 ljudi. Napadi su naime navodno mogli biti spriječeni da je London poslušao upozorenja iz Rijada.

Govoreći za arapsku satelitsku mrežu Al-Arabiju, Bandar je rekao kako su saudijske obavještajne službe "aktivno pratile" većinu zavjerenika umiješanih u napade 11. rujna i to "s preciznošću".

"Da su američke vlasti uključile njihove saudijske suradnike u ozbiljnoj i vjerodostojnoj maniri, po mome mišljenju, mogli smo izbjeći to što se dogodilo", kazao je Bandar koji sada vrši dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost u uredu saudijskog predsjednika.

2005. napustio je dužnost veleposlanika Saudijske Arabije u SAD-u u kojem je kao veleposlanik proveo gotovo 22 godine.

Jedan je pak poznati američki dužnosnik CNN-u kazao kako Bandarove izjave treba uzeti s oprezom.

U ponedjeljak je  Abdullah britanskoj TV kući BBC rekao kako je njegova zemlja 2005. godine poslala upozorenja britanskim vlastima prije srpanjskih terorističkih napada u Londonu. Kazao je kako nažalost Britanci nisu poduzeli ništa, iako se, prema njegovom mišljenju,  krvoproliće moglo spriječiti.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više