Saudijski sudac: Dozvoljeno je ubijati vlasnike "nemoralnih" televizija

NAJVIŠI SUDAC Saudijske Arabije je izjavio kako pravo u toj državi dozvoljava ubijanje vlasnike televizijskih postaja s "nemoralnim" programom.

Šeik Salih Ibn al-Luhaydan je to izjavio u programu državne radio-postaje, odgovarajući na pitanje jednog od slušatelja vezano uz zabavne emisije u kojima se pojavljuju oskudno odjevene plesačice, a koje se emitiraju u doba Ramazana, svetog mjeseca u islamskom kalendaru.

Pitanje se odnosilo na desetke satelitskih TV-kanala koji se emitiraju na području Bliskog Istoka, a koje svakog dana gledaju milljuni Arapa.

"Nema sumnje da su takve emisije izvor zla, a vlasnici tih postaja su isto toliko krivi kao i oni koji ih gledaju", rekao je šeik. "Opravdano je ubiti ljude koji propagiraju korupciju ako se njihova zlodjela već ne mogu spriječiti drukčijim kaznama", dodao je on.

Al-Luhaydanova izjava će dovesti u neugodan položaj saudijsku kraljevsku obitelj, s obzirom da je šeik ne samo najviši pravni, nego i vjerski autoritet koji se koristi u borbi protiv islamskih fundamentalista povezanih s Al-Kaidom.

R.R.

Pročitajte više