Savjet HNB-a: Odluke s područja deviznog poslovanja

SAVJET Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici, održanoj pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog, usvojio izmjene i dopune triju odluka iz područja deviznog poslovanja i suglasio se s imenovanjem predsjednika i članova uprave u tri banke, priopćeno je iz HNB-a.

Dopunama Odluke o postupku vođenja deviznih računa i deviznih štednih uloga rezidenata predviđena je obveza banaka da najkasnije do 1. listopada 2007. godine usklade konstrukciju deviznih računa na način kako je to prethodno regulirano za kunske račune, što je i preduvjet za primjenu "multivalutnih računa" i za uključivanje u platni sustav Europske unije.

Na isti način dopunjena je i Odluka o uvjetima i načinu vođenja računa nerezidenata. Izmjenom Odluke o uvjetima i načinu obavljanja platnog prometa s inozemstvom rok za primjenu te odluke pomaknut je s 1. siječnja na 1. listopada 2005. kako bi se pobližom razradom provedbenih uputa olakšalo provođenje daljnje liberalizacije deviznog poslovanja i bankama ostavilo dovoljno vremena za prilagodbu informatičkih sustava novim propisima.

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlozima nadzornog odbora Karlovačke banke d.d. Karlovac da predsjednica uprave te banke bude Sanda Cvitešić, a članovi uprave Mirjana Trpčić-Reškovac i Stjepan Poljak.

Prethodnu suglasnost dobio je i nadzorni odbor Štedbanke d.d. Zagreb za imenovanje Ante Babića predsjednikom, a Josipa Ševerdije i Zdravka Zrinušića članovima uprave te banke, kao i nadzorni odbor Banke Sonica d.d. Zagreb za imenovanje Gorana Matanovića članom uprave te banke.

Pročitajte više