savjet za suradnju s haagom održao radni sastanak - bez zaključaka

Danas su se sastali članovi vladinog Savjeta za suradnju s Haaškim sudom, no nisu donosili zaključke, rekla je novinarima vladina glasnogovornica Sanja Kos, opisujući sastanak kao radni i konzultativni.

Detalje sastanka, prvog nakon što je Goran Granić podnio ostavku na mjestu predsjednika Savjeta, glasnogovornica nije iznosila.

Navela je da je Savjet sazvao premijer Ivica Račan.

Po dostupnim, neslužbenim informacijama Savjet se bavio proceduralnim pitanjima i nije ulazio u meritum stvari, odnosno u analizu saborskog zaključka koji Vladu obvezuje da svim haaškim optuženicima i osumnjičenicima, kao i njihovim odvjetnicima osigura pravnu pomoć i pristup potrebnim dokumentima.

Neslužbeno se doznaje da će nakon što bude imenovan novi predsjednik, Savjet zauzeti stajalište o saborskom zaključku te ga uputiti na očitovanje Vladi.

U Banskim dvorima nisu mogli potvrditi procjenu da bi se prijedlog o imenovanju novog predsjednika Savjeta pred Vladom mogao naći već u četvrtak i da bi se isti dan sastao i sam Savjet.

Dužnost predsjednika Savjeta, navodno bi, trebao preuzeti premijer Račan.

Banski dvori nisu željeli komentirati novinarske najave da bi se prije sjednice Savjeta trebali naći Račan i predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić kako bi rasčistili situaciju u kojoj se HSS priklonio parlamentarnoj oporbi koja je ustrajala da Sabor treba obvezati Vladu da svim haaškim optuženicima i osumnjičenicima, pripadnicima vojno-redarstvenih snaga, kao i njihovim odvjetnicima za pripremu obrane osigura pravnu pomoć i pristup dokumentima.

Po saborskom zaključku ta se obveza odnosi i na haaškog optuženika generala Antu Gotovinu, koji nije dostupan sudu i njegove odvjetnike.

Obveza, koju je u formi zaključka Sabor dao Vladi bila je razlogom prošlotjedne ostavke Gorana Granića.

Granić je ocijenio da bi ga postupanje po zahtjevu Sabora dovelo u situaciju da postupi protivno zakonu.

(Hina) um sšh

Pročitajte više