Savjetnik britanske vlade: Ovo ne možemo zaustaviti

Foto: Hina

VELIKA Britanija ne može zaustaviti pandemiju koronavirusa pa će raditi na upravljanju zarazom tako što će jačati kapacitete u javnom zdravstvu, rekao je savjetnik vlade za zdravstvo Chris Whitty.

Whitty, za kojeg BBC piše da je službenik koji će „vjerojatno imati najveći utjecaj na svakodnevne živote“ Britanaca u moderno doba, rekao je kako su znanstvenici sada poprilično sigurni oko stope smrtnosti bolesti COVID-19, no upozorio je kako će se u Britaniji ona činiti puno višom nego što je očekivano dok se ne testira veći broj ljudi.

„Postoji mnogo toga što se može učiniti kako bi se smanjio pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i izgraditi kapacitete one vrste koji su ključni za ovaj virus“, kazao je Whitty novinarima u Londonu.

104 smrtna slučaja

Britanija zasad bilježi 104 smrtna slučaja od sveukupno 2,6 tisuće zaraženih, no znanstveni savjetnici tvrde kako bi zaraženih moglo biti 50 tisuća. 

Whitty ističe kako će većina onih koji se zaraze imati blage simptome. Dodao je kako pokazatelji iz stotina tisuća slučajeva diljem svijeta dokazuju kako se djeca puno teže zaraze od odraslih. 

I Whitty i glavni znanstveni savjetnik vlade Patrick Vallance naglašavaju kako su vladine mjere o drastičnom smanjenju društvenih kontakata, zatvaranju škola, kinodvorana, kafića i restorana bile ključne za usporavanje rasta broja zaraženih.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više